Lorea Andrés, Tomás Barril i Carlos Cayuela. Vic
El Consell d’Osona hi ha elaborat un protocol d’ús d’instal·lacions i equipaments esportius amb els tècnics d’esports de la comarca per tal que les mesures per prevenir la pandèmia siguin iguals a totes les instal·lacions esportives de la regió osonenca. El protocol està dividit en mesures destinades als entrenaments, i mesures destinades per partits i competicions.
Una de les mesures detallades a aquest protocol és l’ús dels vestidors. Es demana que els esportistes vinguin ja equipats i preparats de casa per tal de realitzar la pràctica esportiva pertinent, i s’especifica que només els equips de categoria sènior, és a dir, l’equip principal, podran utilitzar els vestidors, incloent-hi als partits l’equip sènior visitant que també podrà utilitzar els vestidors i dutxes. Tot i això, aquestes mesures van destinades per tal que els vestidors siguin utilitzats en els aspectes més imprescindibles, i per aquest motiu es demana que les motxilles i els objectes personals vagin amb els esportistes i a l’hora d’executar l’activitat es deixin a la zona de banquetes, i no als vestidors.
Un altre aspecte important del comunicat, a banda de la disposició de gel hidroalcohòlic i neteja i desinfecció del material, que són comuns a gairebé tots els protocols en qualsevol àmbit, és l’obligatorietat de les entitats de tenir un responsable de prevenció i higiene que s’encarregui de supervisar i vigilar en cada moment el seguiment del protocol. Aquest responsable haurà de dur a terme una formació en línia per tal de poder exercir aquesta funció.
El registre de persones als entrenaments i el registre de persones assistents als partits també es detalla al protocol. Les sessions d’entrenaments s’hauran de registrar els participants a cada precís entrenament per tal de poder fer la “traçabilitat” si fos necessari, és a dir, per tal de poder controlar d’una manera més eficaç els contactes que hagi pogut tenir un infectat o possible infectat present als entrenaments. De la mateixa manera, als partits també es durà a terme aquest procediment per tal de poder fer la traçabilitat en cas de necessitat. Els assistents als partits també hauran de firmar una declaració de responsabilitat.
Finalment, respecte a la presència de públics als pavellons als partits, el nombre d’assistents no podrà superar el 75% del total de l’aforament del pavelló, sempre que hi hagi una distància d’1,5 metres entre cada assistent, i aquest esdeveniment es produeixi en un recinte a l’aire lliure. Pels esdeveniments esportius que es realitzin en recintes tancats, el procediment serà el mateix però l’aforament màxim serà el 50% del total de l’aforament del pavelló. Com és lògic, si no es pot garantir la distància necessària d’1,5 metres, s’haurà de reduir l’aforament màxim.
El Club Patí Vic, una de les entitats afectades
Per a conèixer una mica més de prop la situació que s’estava visquent a les entitats esportives fins l’aplicació d’aquestes mesures, hem contactat amb Marc Godayol Prada, preparador físic del Club Patí de Vic. Ha entrenat a la selecció espanyola d’hoquei Sub17 i Sub19.
“Primer hem realitzat els partits a porta tancada”, comenta. “Només van poder entrar familiars directes”. Comenta que la sensació en les etapes formatives és bastant similar a la que ja hi havia amb la categoria sènior, ja que, com diu, “els partits només els veuran els pares.”
Ara bé, afegeix que “parlant del primer equip és tot una mica més fred, perquè l’afició no pot venir i tenim molt poca gent. Llavors, els partits a porta tancada són molt més freds.” Així i tot, “encara que ara ja pot entrar gent, no és el mateix que abans”, confirma. Insisteix que a causa de la situació actual és una sensació més freda, ja que els jugadors no reben l’escalfor del seu públic.
Malgrat tot, ens confessa que als jugadors no els afecta, ja que “la feina és la feina”. Godayol Prada assegura: “De moment, no ens hem trobat amb cap cas en el qual no hàgim pogut jugar, el de base sí, però hem continuat entrenant igual.”
Normalitat i esperança malgrat les dificultats del moment
Com podem observar, sobre la base d’aquestes declaracions, en les quals el preparador físic apunta a una “normalitat”, podem respirar una mica d’esperança i alleujament davant una situació amb la qual portem més de mig any.
“El primer equip, a l’ésser de la Federació Espanyola i ser professionals, l’activitat no s’ha interromput i hem continuat jugant igual” ens revela. “En el cas del Club Patí Vic, ha estat així”, conclou.
Gràcies a aquesta entrevista es pot corroborar que, malgrat els temps de pandèmia en els quals estem immersos, les persones continuen lluitant per aconseguir un hàbit com del que gaudíem fa un any. Que, malgrat les restriccions sanitàries que estan sent imposades pel Govern per a mantenir-nos a tots sans i estalvis, seguim al peu del canó, continuem barallant per aconseguir metes personals. Treballem més dur que mai.
{{ comment.text }}