EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Papa Francesc dóna suport a la unió civil entre persones del col·lectiu LGTB

El Papa Francesc ha expressat en el documental Francesco, el seu suport a la legalització de les unions civils de persones LGTB. Marc Parareda, de l’Associació TALCOMSOM LGTB creu que “són declaracions d’intencions”.


31/10/2020

Queralt Arias i Patricia Moral. Vic

El Papa Francesc ha expressat, per primera vegada en la història, el seu suport a la legalització de les unions civils de parelles del mateix sexe a través d’una entrevista pel documental Francesco, que es va estrenar el passat dimecres al Festival de Cinema de Roma realitzat pel cineasta rus Evgeny Afineevsky.

El documental recull la postura del Papa sobre la comunitat LGTB, que s’allunya de l’opinió oficial dels seus predecessors al Vaticà. “Les persones homosexuals són fills de Déu i tenen dret a estar en una família. Ningú ha de ser expulsat o sentir-se miserable per això”, afirma en el documental Francesco, en honor del seu personatge principal.

Les declaracions del Papa suposen un canvi radical respecte a la postura oficial de l’Església Catòlica en relació amb la comunitat LGTB. No obstant això, abans de convertir-se en Papa, ell ja havia mostrat el seu suport a les persones homosexuals que desitgen unir-se civilment, però la seva postura havia estat amagada discretament fins ara.

POST INSTAGRAM ACGIL_17/09/2020. FONT: https://www.facebook.com/acgilcat/posts/3189017187882556

En aquest post de Facebook, l’Associació Cristiana Lesbianas, Gais, Transsexuals i Bisexuals (ACGIL) van destacar les paraules del Papa Francesc dirigides als pares d’homosexuals: “L’Església estima als vostres fills tal com són, perquè són fills de Déu”. Davant d’aquesta situació, l’associació publicava expressant que són bones paraules però que ara falten els fets. 

I els fets van arribar la passada setmana. Amb aquest pronunciament obertament del Papa en el documental del rus Afineevsky, l’associació ACGIL ha publicat a la seva pàgina web un article on compten amb diverses declaracions de la mà de la Xarxa Global de Catòlics Arcoíris (GNRC), que representa més de quaranta organitzacions dels cinc continents, entre les quals està ACGIL. 

El codirector de la GNRC, Chris Vella, ha declarat que, com a home casat en un matrimoni civil entre persones del mateix sexe des 2018, mira amb esperança cap a un futur en el que l’Església no només reconeix les unions civils per a les parelles del mateix sexe, sinó que també celebri les relacions com a signes sagrats i sacramentals de l’amor. I és que en el documental el Papa es pronuncia directament sobre el dret al matrimoni igualitari entre persones del mateix sexe i ajuda a que les persones homosexuals estiguin cobertes legalment. “El que hem de fer és una llei de convivència civil. Tenen dret a estar coberts legalment”, defensa el Papa Francesc.

Font: Imatge del perfil d’Instagram de l’Associació TALCOMSOM LGTB

Pel que fa a la comarca d’Osona, l’Associació TALCOMSOM LGTB, treballa per defensar els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Des que va néixer l’entitat fins avui, la situació d’alguns dels col·lectius que agrupa ha canviat radicalment. Així ho destaca Marissol Galobardes, primera presidenta de l’associació, a El 9 Nou: “TALCOMSOM ha estat essencial perquè floreixi la realitat, per ensenyar que aquí també hi ha gais i lesbianes”. Galobardes feia aquesta afirmació després de recordar que, anys enrere, només “podies ser tu mateix anant a Barcelona els caps de setmana. La resta de dies, tocava fer d’heterosexual amb una vida discreta”.

Marc Parareda, membre de TALCOMSOM, afirma que a nivell personal creu que el posicionament del Papa “són declaracions d’intencions”. Parareda afegeix que fins que no canviï alguna cosa, realment no creu que hi hagi un canvi a curt termini. “Fins que la pròpia societat no porti millor la igualtat de gènere, el tema LGTB no es portarà millor”, remarca Parareda. També afirma que “és un tema que per uns motius o altres van relacionats i no crec que hagi anat més enllà d’una declaració i que no sigui una cosa que sigui d’avui per demà”.

El passat 3 d’octubre el Papa Francesc va publicar una tercera encíclica sobre la fraternitat i l’amistat social, on es pot apreciar el seu posicionament sobre l’actualitat que ja fa preveure una obertura del Vaticà en determinats temes de caràcter social i personal. D’altra banda, el Bisbat de Vic, no s’ha volgut posicionar davant l’opinió expressada pel Papa en aquest documental, tot i que exposen que “no és un pronunciament oficial del Papa o de l’Església, sinó una informació que han donat els mitjans de comunicació”. 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't