EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els continguts d’anorèxia i bulímia es disparen en les xarxes socials

Augmenta un 470% les publicacions relacionades amb aquests trastorns en les xarxes socials


03/11/2019

Anna Masó, Vic

L’anorèxia i la bulímia augmenten cada dia mes segons experts, que denuncien com les xarxes socials són els influents d’aquest tema.

Segons un informe de l’Agencia de Qualitat d’Internet (IQUA) i l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), el número de pàgines web amb continguts relacionats amb l’anorèxia i la bulímia ha crescut un 470% des de l’any 2006.
El director de l’IQUA, Álex Fernandez, destaca: ”En un buscador d’Internet apareixen més de 500.000 pàgines pro anorèxia i pro bulímia en menys d’un segon i el 75% d’usuaris que ho consulten són menors d’edat i d’alguna manera perjudica la salut”.

En la plataforma de moda Instagram, existeix més de quatre milions de publicacions amb les etiquetes #ANA i #MIA, on víctimes d’aquestes malalties comparteixen les seves pròpies experiències per fer més accessible aquest tema.
Instagram prohibeix la publicació d’aquest contingut per evitar l’obsessió de més adolescents.

A part d’aquests ”hastags” podem fer memòria amb les etiquetes de moda de l’any 2016 com: #A4Paperchalleger, #iphone6challenge o #collarbonechallange. El seu objectiu era fomentar la suprema primesa, tractant d’aconseguir que la cintura fos més estreta que un full DIN A4 o que els dos genolls junts siguin més fins que un Iphone 6.
Marga Serra, especialista en trastorns del comportament alimentari (TCA) alerta que les xarxes socials són un perill més gran que les pàgines web, perquè fan més invisible aquests missatges.

”Actualment els joves, amb el mòbil, tenen accés a qualsevol informació que sigui nociva per a ell o ella. La prevenció és essencial i s’ha de treballar la imatge corporal positiva, els estils de vida saludables i l’autoestima”, afirma Serra.
El govern català sanciona amb multes de 100.000 euros els continguts de pàgines webs o de xarxes socials on utilitzen l’encomi dels trastorns alimentaris, com l’anorèxia o la bulímia. D’aquesta forma, es vigila, s’investiga i se sanciona les persones, empreses, plataformes i serveis digitals que no eliminen aquest tipus de continguts.

El transtorn i el seu risc

Els trastorns de conducta alimentari,  apareixen en l’adolescència afectant un 5% de la població jove. Nou de cada deu persones afectades tenen entre dotze i vint-i-un anys. La bulímia és el trastorn que afecta més gent, tant dones com homes, més que l’anorèxia nerviosa.

”La pèrdua de pes és un factor clau però abans de veure canvis en el pes s’observen conductes relacionades amb el menjar com; no menjar amb la família, evitar actes socials a on hi hagi menjar, obsessionar-se amb el valor nutricional dels aliments o fer molt d’esport”, explica Anna Vila Martí, coordinadora de nutrició humana i dietètica de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya.  És per això que el 65% de les nenes adolescents no es troba a gust amb el seu físic i s’obsessionen amb el seu físic.

La reacció dels nois és diferent, tot i que, a Espanya s’aproxima als 700.000 nois afectats. Els nois no acostumen a fer dietes per aprimar-se, sinó que tendeixen més a obsessionar-se amb la musculació, conegut amb el nom de apirèxia o complex d’Adonis.
Per evitar aquests comportaments, tal com afirma la coordinadora de nutrició: ”és important seguir un bon diagnòstic a temps i seguir els protocols de treball ja establerts a partir d’equips multidisciplinaris formats per psiquiatres, psicòlegs, dietistes-nutricionistes, infermeres i metges de capçalera”.

A més a més, Vila al·lega que el Grup de Recerca M30 de la Universitat de Vic està realitzant un projecte respecte a els hàbits alimentaris i el risc de patir trastorns de la conducta alimentaria en estudiants de primer curs que vénen a viure a Vic i són responsables de la seva alimentació.






LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't