EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Javi López: “Sense amenaça no hi haurà pacte per acabar amb la desigualtat”

El parlamentari europeu ha presentat el seu informe per combatre les desigualtat, però admet que necesiten una amenaça perquè tothom remi cap al mateix camí


13/04/2018

Rubén Pacheco i Jordi Petit. Barcelona

L’eurodiputat socialista Javi López ha presentat aquest dijous a l’Oficina del Parlament Europeu de Barcelona l’informe La lluita contra les desigualtats com a palanca per a la creació d’ocupació i el creixement econòmic. L’acte ha comptat també amb la presència de Berta Barbet, analista a Politikon, i amb la politòloga Marga León. La ponència també ha comptat amb la col·laboració d’Ariadna Trillas, periodista d’Alternativas Económicas, com a moderadora de l’acte en una Aula Europa plena de públic.

El diputat de l’hemicicle europeu ha deixat clar que la idea base d’aquest projecte és “recollir consensos” després de l’escenari de desigualtat que ha deixat la crisi econòmica als països membres de la Unió Europea, una desigualtat que, com ha afirmat López, ha tingut “un gran impacte en la confiança entre els propis ciutadans, així com entre els ciutadans i les institucions”. L’eurodiputat socialista ha destacat que comencem a viure una amenaça real que permet prendre decisions,  ja que apuntava que “sense amenaça no hi ha pressió per arribar a un pacte”. Les desigualtat és una de la gran preocupacions, segons un Eurobaròmetre comissionat pel Parlament Europeu publicat a l’abril de 2017, les desigualtats socials són de total importància per al 84% de la població de la UE, i a Espanya aquesta preocupació se situa al 89%.

Les claus per afrontar les desigualtats

L’informe gira entorn a cinc punts clau per tal de corregir la desigualtat i crear una base de creixement que sigui sostenible a Europa. En primer lloc, planteja la necessitat de repensar la política econòmica per disminuir l’impacte en la distribució de la renda. La lluita contra els contractes molt precaris i amb baixes temporalitats també és una de les propostes que conté l’informe del Parlament Europeu, aprovat al novembre del 2017, per fer front a l’actual situació de desigualtat. La globalització, que genera uns beneficis que no són ben repartits, així com la robotització i la digitalització també cobren importància en l’escrit. Javi López ha afirmat al respecte que “calen mecanismes de compensació per a qui es quedi fora” a causa del procés de digitalització actual. Eliminar les fractures de gènere i generacional, així com actualitzar l’Estat del Benestar i combatre els paradisos fiscals, també es troben entre els objectius marcats a l’informe per al seu compliment als països de la Unió.

descarga

Massa diferències entre els països de la Unió

En aquest sentit, Marga León fou la que més discrepant es va mostrar amb l’eurodiputat, per les dificultats que té la UE per posar en marxa un pla com aquest. “És difícil lluitar contra les desigualtats en el marc de la Unió, ja que no té les competències, depèn més dels estats membres”. León va explicar que el repte de crear un marc comú en 28 estats diferents es gairebé impossible, ja que “França té uns mínims econòmics que no són els mateixos que a Hongria”. A més, la politòloga va destacar que no hi ha pacte dins de la Comissió Europea per lluitar contra les diferències, sinó que molts països “apliquen polítiques més de caràcter identitari que igualitari”.  Els moviments polítics a l’alça dins de la Unió Europea són partits polítics de l’extrema dreta, fet que no ajuda a combatre les desigualtats.

Preocupació pels joves

La precarietat juvenil dins de la Unió i en especial als països del sud també ha estat un dels pilars centrals del debat. En aquest sentit, la politòloga i doctora en ciències polítiques, Berta Barbet va destacar que són de les generacions més afectades per la crisi. “Els nostres joves són una generació molt ben preparada, però frustrada per les poques oportunitats que tenen”. Barbet va remarcar que “la frustració per un futur poc prometedor dels joves és una de les causes de poca de representació d’aquesta generació dins del món polític”.

Falta de consens 

El debat ens va deixar entreveure les gran dificultats de la Unió Europea per acabar amb les desigualtats dins del continent. El principal problema de la Comissió és poder arribar a un acord comú, amb uns mínims establerts que permetin seguir avançant en polítiques socials i així disminuir les diferències entre els països del nord i del sud.  El consens serà el principal cavall de batalla per aplicar unes reformes que poden ser la solució per una Europa tan diversa.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't