EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La tecnologia envaeix el futbol

El VAR és objecte de crítiques i afalacs, la tecnologia ha estat sense dubte el tema estrella a les tertúlies esportives de bar. Ha arribat per quedar-se i tothom s’haurà d’acostumar al fet que el joc s’interrompi uns minuts per tal d’aconseguir un esport més just.


22/02/2019
Mendilibar

Víctor Berro i Marc Garcia. Vic

El vídeo arbitratge (VAR) ha entrat en el futbol nacional i internacional amb certes crítiques. La tecnologia és rebutjada pels puristes i afalagada pels quals busquen un esport més just. A Espanya s’ha implantat per primera vegada en la temporada 2018/2019. El VAR ha intervingut en 25 ocasions en la Lliga Santander. En algunes ocasions amb més encert que unes altres, al principi de temporada la línia el fora de joc es traçava malament, això va provocar moltes crítiques fins i tot programes com “El Chiringuito de jugones” va corregir a la tecnologia. Això va provocar que es deixi d’ensenyar al públic la línia del fora de joc, això fa sospitar als aficionats, entrenadors i jugadors.

Diferents entrenadors de la lliga s’han mostrat en contra del VAR com l’entrenador del Eibar Jose Luís Mendilíbar: “A vegades em dóna la sensació de que el que arbitra és el que està a Madrid. És molt difícil fallar amb el VAR perquè triguen molt a xiular, deixen seguir les jugades i quan els chivan prenen la decisió. És el primer partit i no m’ha agradat. Al final això semblarà futbol americà i arribarà el dia en què puguem canviar als onze jugadors en cada jugada”. D’altres com el jugador del Real Madrid, Sergio Ramos després de disputar el derbi amb l’Atlètic de Madrid, va sortir a defensar el var “Jo estic molt a favor del VAR”.

Passat l’equador de la temporada podem dir que la tecnologia no ha estat acollida amb els braços oberts per tot el món. A Anglaterra van ser els primers a aplicar el ‘Goal tecnology’ que consisteix a saber si la pilota ha traspassat per complet la línia de gol. Però a l’hora d’aplicar el VAR serà l’única gran lliga que no ho apliqui fins a la temporada 219/2020. Fins i tot la Champions League a partir dels vuitens de final ha implantat el vídeo arbitratge, no sense que hi hagi hagut polèmica també.

El Manchester City, en l’anada dels vuitens de final de la Champions, tenia el control absolut del partit davant el Schalke 04. De fet, els anglesos dominaven per un gol a zero. El partit estava controlat pels homes de Guardiola fins el minut 38, minut en què el VAR va entrar en acció. Es van necessitar més de 5 minuts per definir l’acció, unes mans d’Otamendi dins l’àrea rival estaven sent investigades pel VAR. Si bé el partit tenia un bon ritme, el VAR el va frenar per complet. Va ser un abans i un després. La tecnologia va ser útil per acabar xiulant un penal que sí que ho era, però, al mateix temps, la tecnologia va frenar el ritme del partit de manera absoluta. En tot el que restava de joc de la primera meitat, més els 4 minuts que es van afegir (insuficients respecte el temps que es va perdre amb la decisió del penal), no es va jugar gens a futbol. Gens. El ritme es va frenar i, a més, el City va perdre el control absolut del joc. Fins a tal punt que, en l’últim minut, un nou penal va permetre a l’equip alemany anar al descans capgirant el resultat, 2-1. La segona part va arrencar com havia acabat la primera, sense ritme, sense joc. Finalment, el City, que tenia l’obligació moral d’obtenir un bon resultat, va acabar remuntant el partit amb gols als minuts 85 i 90.

https://www.youtube.com/watch?v=agR7q8ojaEg

El VAR va fer justícia, però també va ser el culpable, no del resultat, sinó del canvi en la dinàmica del partit. No va ser mèrit dels jugadors alemanys ni desmèrit dels anglesos, va ser la tecnologia, el VAR. L’entrenador del Manchester City, Josep Guardiola, admetia després del partit ser “un gran fan del VAR” i afegia que “el resultat en l’eliminatòria de la temporada passada davant el Liverpool hagués estat diferent”. De fet, l’entrenador català va ser crític amb el seu equip, no amb el VAR.

El ritme de joc a Anglaterra és elevat, no els serà senzill adaptar-se a la tecnologia del VAR, que actua aturant per complet el ritme del partit i, a més, modificant-lo un cop es reprèn el joc.  A tot això, el periodista esportiu Julio Maldonado, Maldini, assegura que “el VAR no hauria de rebre crítiques, és millor anular un gol que no era legal que el VAR  aturi el ritme del joc”.

En definitiva, el VAR és objecte de crítiques i afalacs, la tecnologia ha estat sense dubte el tema estrella a les tertúlies esportives de bar. Ha arribat per quedar-se i tothom s’haurà d’acostumar al fet que el joc s’interrompi uns minuts per tal d’aconseguir un esport més just.

 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 870 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't