EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La UVic, líder en bioeconomia circular a Catalunya

El Centre Tecnològic BETA de la universitat va recaptar 3,2 milions d’euros l’any passat. Avui dia segueix a l’alça i posiciona la UVic líder en captació de recursos en àmbits bioeconòmics circulars


08/04/2022

Pol Forcada, Carlos Ruano i Roger Cañellas, 08/04/22. Vic

La Universitat de Vic ha fet una aposta molt forta per la bioeconomia circular de Catalunya. Tant, que ja comença a donar fruits. Però, què és i d’on ve aquest terme?

Tot comença el 4 de març del 2021. Osona presenta un projecte basat en la bioeconomia circular per millorar la gestió i valorització dels residus orgànics que es generen a la Catalunya Central, posant especial interès en les dejeccions ramaderes. La proposta la fa un consorci publicoprivat format per Creacció, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, el Consell Empresarial d’Osona, la Cambra d’Osona, una cinquantena d’empreses i altres entitats de la resta de la Catalunya Central.

Esquema bàsic de la bioeconomia circular. Font: ceigram.es

La iniciativa es presenta per accedir als fons de recuperació europeus Next Generations EU. En el marc de la crida que ha fet el Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO).

El projecte compta amb un pressupost d’entre 100 i 200 milions d’euros, i gira, en principi, entorn de dues grans accions. La primera és la creació d’un Hub d’Innovació a la Catalunya Central, una infraestructura on fer i desenvolupar tecnologies, productes i models de negoci. L’objectiu és crear un ecosistema per promoure iniciatives de bioeconomia circular, la valorització de residus orgànics, la recerca i la innovació. La segona acció tracta sobre el desenvolupament de noves infraestructures industrials coordinades amb el Hub per a la valorització de residus i subproductes orgànics. Aquests subproductes haurien de ser, en la seva majoria, generats en entorns rurals: dejeccions ramaderes, restes vegetals, materials i residus forestals, residus municipals, etc.

L’any 2021 es va publicar Anàlisi de l’especialització en bioeconomia circular, un monogràfic editat per la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya. Les dades recollides en aquesta publicació ens mostren que la Universitat de Vic va ser la líder en captació de fons competitius destinats a projectes relacionats amb la bioeconomia circular, en concret 3.793.468 euros rebuts. Aquesta posició destaca gràcies als resultats dels últims anys del Centre Tecnològic BETA de la UVic. 

Des de la seva creació l’any 2014, el CT BETA ha experimentat un creixement exponencial. L’any passat va captar 3,2 milions d’euros de finançament competitiu, i va sobrepassar els 2 milions d’euros només amb convocatòries competitives. Pel que fa al personal, l’any 2014 van començar amb un equip de 2 doctors i 3 tècnics. Avui són 60 persones de 12 nacionalitats diferents.

Avui dia el CT BETA participa en una gran quantitat de projectes europeus, nacionals i estatals, dels quals en lidera diversos, tots relacionats amb la bioeconomia circular. Per exemple el projecte VALORA. Un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, que produïa bioplàstics a partir de residus agroindustrials. El pes del CT BETA i la UVic segueix en constant creixement, amb nous projectes com NOVAFERT i NutriBudget, entre molts altres.

De fet, alguns dels projectes en els quals participa el Centre Tecnològic BETA s’han presentat en el primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (Congrés BIT) es va celebrar ahir i abans-d’ahir a l’Edifici el Sucre. Per exemple el FERTIMANURE, un projecte que treballa per a la producció de fertilitzants a partir d’ejeccions ramaderes. O d’altres com DECOTS i FERTILWASTES.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't