EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les futbolistes catalanes ja no estan soles

El futbol femení ha arribat per quedar-se, també a Catalunya, on el nombre de jugadores i d’equips creix dia a dia i any rere any gràcies a projectes com #Orgullosa


22/10/2019

Yaiza Miranda. La Roca

Fins el moment, el futbol ha estat un esport masculí per excel·lència. Tan als nivells de futbol base (futbol de formació per als més menuts) com a l’amateur o el professional, ha estat delimitat per la figura masculina. El futbol femení continua amb la lluita per obtenir el reconeixement que es mereix, i any rere any el nombre de jugadores i d’equips femenins augmenten.

Fins no fa gaire, encara es podia escoltar que el futbol era un esport per a nens. La “brutalitat”, l’estil de joc o la tècnica requerida per poder jugar eren els arguments que s’utilitzaven per deixar fora de banda a les noies. Aquestes paraules no van frenar a les jugadores professionals que coneixem avui en dia i, que després de tot aquest temps, han aconseguir convertir-se en referents per a moltes noies. “Quan jo vaig començar jugar als 12 anys, arribar aquí era impensable. Sobre tot perquè no teníem cap referent on mirar-nos. Els nostres ídols sempre havien estat figures masculines i jugar a futbol, per a nosaltres, era només un hobby. Ara les noies et reconeixen i et demanen autògrafs” confessa Jennifer Hermoso, jugadora del FC Barcelona, a una entrevista a El Diario.es. Gràcies a figures com Hermoso, Alexia Putellas (FC Barcelona), Marta Corredera (CF Levante), Verónica Boquete (Utah Royals Football Club) o fins hi tot jugadores reconegudes a nivell internacional com Alex Morgan (Orlando Pride) o Marta Vieira (considerada la millor jugadora del món), han fet possible que moltes noies tinguin avui un referent femení.

El que les noies troben al futbol no és gaire diferent del que volen els nois. Un clar exemple n’és la Isabel Cayuela, jugadora del Aleví-Benjamí “A” de La Roca: “ El que més m’agrada de jugar a futbol és estar amb les meves companyes, jugar els partits i marcar gols”.

El futbol internacional femení ha trencat barreres

Els triomfs internacionals femenins també han obert la porta a noves oportunitats en el món del futbol. La selecció absoluta femenina va arribar a classificar-se i a disputar, per primera vegada, un Mundial al 2015 a Canadà. Aquest any, l’equip de Jorge Vilda (seleccionador de la selecció absoluta femenina) també va poder competir el passat mes de juliol al mundial de França, on va demostrar el progrés i la millora de les jugadores que van representar a la selecció espanyola femenina. Tanmateix, a les categories inferiors, la selecció sub 20 va aconseguir la medalla de plata contra el Japó a la final del mundial 2018 i la selecció sub 17 es va convertir en campiona del món el passat 2 de desembre.

Sembla que tots aquests triomfs han impulsat, una mica més, el futbol femení i el seu reconeixement. Moltes nenes han decidit formar part dels equips dels seus pobles, però encara falta impuls per poder seguir introduint a les noies dins del món del futbol.

El paper de la FCF davant la lluita

La Federació Catalana va decidir unir-se a la lluita per la igualtat al futbol femení i el passat 27 de juny de 2017 va implantar una campanya que ajudés a confrontar aquesta desigualtat amb la creació d’#Orgullosa, un projecte que té com a principal objectiu potenciar i promocionar tan el futbol com el futbol sala femení a Catalunya.

Segons informa l’entitat catalana a la seva pàgina web, aquest nou projecte ha estat impulsat per a la formació de les nenes als clubs catalans. Els clubs rebran ajuts econòmics per començar a potenciar i desenvolupar el futbol femení des de les categories inferiors. Amb aquestes subvencions, s’intentarà fer accessible el futbol (que totes les noies que vulguin jugar ho puguin fer) i potenciar la seva visibilitat per garantir una cobertura mediàtica del futbol i del futbol sala femení. Per poder fer efectius tots aquests propòsits, la FCF invertirà durant aquesta temporada el mateix import que les darreres dues temporades de 1.000.000 euros, a més de continuar amb la promoció que ja s’estava fent en els diferents esdeveniments (oficials o no) que s’organitzen, com les Seleccions Catalanes, les Trobades Territorials (on cada comarca presenta les millors jugadores i aquestes són seleccionades per formar part de l’equip federatiu de la seva categoria), els Campus d’Estiu a càrrec de jugadores professionals i la jornada de l’1 de Maig.

En aquest sentit, la FCF ha comunicat a cada club l’import monetari que rebrà en funció d’unes condicions: l’ajuda conté una subvenció fixa, que varia segons la categoria dels equips que es troben en competició federada, i una altra de variable, segons el quilometratge dels desplaçaments a realitzar en cada cas al llarg de la lliga.

Actualment, la FCF, segons les dades que hi ha a la seva pròpia pàgina web, és la federació amb més llicències de tot l’estat amb un total de 12.547 fitxes femenines. L’entitat catalana vol seguir creixent en aquesta línia durant els pròxims anys amb un seguit de mesures que, segons les estadístiques, ja estan donant els seus fruits. “Des de la direcció del club estem notant que la Federació està intentant motivar als clubs per aconseguir l’objectiu de tenir més equips femenins, i un cas clar és aquest nou projecte #Orgullosa. A nosaltres ens està donant bons fruits: aquest any hem pogut fer un equip més, però veiem que als pobles del voltant (que potser no tenen tant de recorregut com nosaltres) estan aconseguint formar equips amb noies gràcies a aquesta campanya”, paraules d’en Carles García, coordinador de la Penya Blanc i Blava La Roca. També afegeix que la campanya no només promou el futbol femení, sinó que també ha facilitat l’arribada de noves jugadores al club: “Aquest any hem aconseguit fer la categoria femenina d’Aleví-Benjamí “B”, que fins ara ens havia costat poder formar categories de nenes tan petites. També tenim 8 equips amb més de 120 fitxes de jugadores”.

A més a més, la Federació ha aprovat que les jugadores, entrenadores i altres tècniques, àrbitres i alumnes matriculades en cursos federatius durant la temporada 2017/2018 també rebran un benefici directe de la campanya #Orgullosa. “La campanya #Orgullosa em sembla una molt bona idea per promocionar al futbol femení. Som noies però juguem a futbol i també tenim els mateixos drets i oportunitats que els nois” explica Mariona Berrar, jugadora de l’infantil del Llerona CE.

A nivell d’imatge també s’ha pogut veure el reflex de la participació de la Federació, un fet que es pot veure en qualsevol partit de futbol o futbol sala femení. Com a principal invenció cal destacar les mànigues de les samarretes, bordades amb el logotip #orgullosa a la part esquerra del braç. També cal mencionar el canvi a la lona amb la que els equips sortien al camp, abans ho feien amb una de color negre que conscienciava sobre el respecte al rival i al joc net. Ara ho fan amb una de color taronja en la que apareix el nom del projecte #Ogullosa acompanyada d’una lona verda on es llegeix el missatge “Gràcies pel vostre suport”. “Nosaltres no arribarem a viure únicament del futbol, però potser en deu anys les nenes que ara són benjamines o alevines poden dedicar-se enterament al futbol professional” confessa Marta Carro, jugadora del Valencia CF, a una entrevista a la revista Valencia Plaza.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't