EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les perruqueries i els centres d’estètica en temps de pandèmia

Les perruqueries i els centres d’estètica i depilació, al ser declarats comerços essencials, han mantigut oberts. Tot i que, demanen més ajudes pel sector ja que la pandèmia els ha suposat un increment de les despeses.


06/02/2021

Queralt Arias i Patricia Moral. Vic

Les perruqueries i els centres d’estètica com tots els sectors de la societat es van veure afectats pel confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19. La Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa de Catalunya es va manifestar el passat 20 de gener a Barcelona per demanar la reducció de l’IVA del 21 al 10%. A l’octubre ja alertaven tant perruqueries com centres d’estètica que si no comptàvem amb aquesta rebaixa, podrien arribar a perdre més d’11.000 llocs de treball i tancar establiments per l’augment de les despeses. L’Associació de Perruquers de l’Osona també es van reivindicar a la Plaça Major de Vic ja que han mostrat el seu suport per aquesta reducció i d’aquesta manera hi hagi més beneficis i oportunitats pels establiments de la comarca. A la protesta, també demanaven que se’ls tracti com a serveis essencials que és com han sigut declarats.

La Judith Martínez és perruquera a un centre que es diu “Por los pelos” a Tona. La Judith explica que, durant el confinament, la perruqueria on treballa va haver de tancar perquè no tenien personal per poder atendre. Després d’un temps, quan tot s’ha calmat una mica i les perruqueries ja poden obrir, la Judith explica que només poden omplir la perruqueria amb un 75% d’aforament i que, per tal de poder complir amb les restriccions que imposa el Govern, han hagut d’invertir molts diners i molt de temps en diferents equipaments per poder complir amb les mesures de seguretat. Alguns dels aspectes que han hagut de canviar han estat treure dos tocadors dels quatre que tenen, un rentacaps dels tres que tenen, posar mampares transparents per tal de salvaguardar la distància entre clientes i, per descomptat, fer l’ús de les mascaretes. Tot això, mantenint la distància de seguretat adequada. 

És cert que amb la restricció del confinament municipal, moltes de les clientes que són de fora del poble no poden anar a la perruqueria per por de què la policia les multin. Aquest fet ha provocat que moltes clientes anessin només un cop al mes a fer-se estrictament el necessari com és tallar-se el cabell o tenyir-se. Un altre dels aspectes on ha afectat, ha estat en el rendiment i en la feina de la perruqueria, ja que ha baixat molt el nivell de la feina a causa de no tenir clientes. El nivell econòmic és un dels aspectes que també s’ha vist molt afectat, tant el de la perruqueria com el de les mateixes treballadores, però ni la Judith ni la propietària de la perruqueria van pensar a tancar el centre.

Font: Perruqueria “Por los Pelos”

La Isabel Vallejo té un centre de depilació i estètica a Manlleu. Assegura que apliquen totes les mesures de seguretat i de desinfecció segons la normativa imposada per la Generalitat. La Isabel com la majoria de centres, va tenir el seu negoci tancat durant el confinament, fins “quan van alleugerir les restriccions del confinament i se’ns va autoritzar obrir per donar el servei”, afegeix Vallejo. Des de llavors, ell ha hagut d’adaptar el seu negoci a les mesures anticovid. En el seu cas, dóna hores concertades i sempre treballa amb guants. “En certs tractaments ja utilitzava anteriorment mascareta i sempre desinfecto els equips”, explica la Isabel, però les complicacions que van aparèixer va ser l’increment de despeses ja que va ser molt important. En el centre, la Isabel ha hagut d’invertir en tot tipus d’equipaments per tal de garantir les mesures de seguretat de la pandèmia de la Covid-19, com gel hidroalcohòlic, catifes desinfectants o llençols d’un sol ús. 

Relacionat amb les despeses d’aquests tipus d’equipaments, en va parlar la presidenta de la Federació Catalana de Perruqueries i Bellesa, Carme Molas al programa Planta Baixa de TV3, dient que s’ha de prioritzar les mascaretes i els materials de protecció al sector igual que als sanitaris. A les mesures de seguretat anticovid, també s’han sumat les restriccions de mobilitat. El confinament municipal ha afectat moltíssim a petites empreses de municipis que la majoria dels seus clients són de la comarca d’Osona com és el cas de la Isabel Vallejo. 

Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Tot i la situació de la pandèmia la Isabel assegura que vista la situació no s’ha plantejat tancar el negoci ja que en aquests moments és quan l’ha potenciat més. A partir del dilluns 8 de febrer, s’amplia el confinament municipal a comarcal. Tot i que en els serveis essencials com comerços d’alimentació, higiene, perruqueries i centres d’estètica entre altres, es mantenen oberts i les noves mesures no afecten negativament a aquest sector. 

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 291 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't