EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’èxode de futbolistes espanyols

La mirada dels futbolistes espanyols està cada vegada apuntant més a lligues europees. En contrast, pocs jugadors de lligues europees arriben a La Liga.


23/11/2018

Alex Durán i Josep García

Els futbolistes espanyols que juguen a la Lliga Santander estan traspasant les fronteres futbolístiques i cada cop veuen amb millors ulls probar altres campionats europeus. La Premier League s’ha convertit en la competició domèstica més atractiva pels futbolistes espanyols a causa d’un volum d’ingressos que duplica els de la lliga espanyola, en part gràcies a les marques, patrocinadors, fans i, sobre tot, la igualtat entre els equips que la componen.

Això ha suposat un èxode de futbolistes de La Lliga espanyola cap a la Premier League. Fins a un total de 37 jugadors espanyols es troben en equips de la Premier League. Un dels clubs amb més jugadors d’aquí és el Chelsea, que té a les seves files sis futbolistes espanyols. De totes maneres, és una dinàmica molt comuna dels jugadors espanyols, que també compta amb 14 futbolistes del país a la Serie A i 10 a la Bundesliga.

Contrasta molt amb la rebuda de futbolistes de les tres lligues a l’espanyola, i alguns amb molt poca importància. Pels 37 futbolistes espanyols que trobem a la Premier, només hi ha un anglès a la Lliga Santander que és l’atacant del Girona Patrick Roberts, que a part és cedit. Italians només es troben 4 que són Bonera i Sansone, del Villarreal, Verde del Valladolid i Longo del Huesca. I alemanys només hi ha tres que són Ter Stegen del Barça, Kroos del Madrid i Eckert del Celta. Com a conclusió, som més exportadors que les altres lligues i menys importadors de futbolistes de lligues europees.

Segons Dani Cervigón, periodista de Kaiser que ha tractat l’èxode de futbolistes a lligues europees, aquesta costum va començar durant la crisi econòmica a Espanya, que va suposar un punt d’inflexió per als futbolistes de poder anar a l’extranjer a ingressar més diners i tenir millors salaris. No només això, ja que els clubs espanyols també es trobaven amb deutes i havien de vendre futbolistes. Un altre possibilitat que senyala Cervigón, és el que ell esmenta ‘efecte Michu’. És a dir, futbolistes de clubs humils i amb poc caixet a La Liga. Michu va ser el primer en triomfar al Swansea, i a partir d’aquí els clubs extranjers van veure una bona oportunitat per a endur-se jugadors amb bona relació qualitat-preu.

La lliga anglesa genera 3.222 milions d’euros en ingressos gràcies als drets de televisió, en canvi, a La Liga no arriba als 1.300 milions. A la lliga espanyola els drets televisius se’ls reparteixen majoritàriament entre Barça i Madrid, que són els únics de la competició que superen els 100 milions d’euros en ingressos per televisió, amb 178 i 165,3 milions respectivament. L’Atlético és l’equip que  més s’hi apropa als dos grans, però la resta es reparteix la resta del pastís de forma desproporcionada. En canvi, a Anglaterra el repartiment es produeix de forma molt més equitativa. La igualtat entre els equips de la part alta de la taula i dels clubs que es troben en la zona baixa és el fet que fa de la Premier League la competició més atractiva per la televisió.

 

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 351 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't