EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Pancartes que poden inhabilitar a un president

Quim Torra a l’espera de la sentència per haver desobeït a la Junta Electoral Central durant la campanya del 28A


22/11/2019

Anna Tañà i Laura Llunell. Vic. 

Fa temps que la política ja no es discuteix als Parlaments, sinó que constantment se situa als jutjats. El 14 d’octubre es va conèixer la sentència dels polítics i líders socials empresonats i el jutge Llarena va reactivar l’euroordre a Carles Puigdemont i, pocs dies més tard, a la resta d’exiliats. Aquesta setmana era el torn de Quim Torra, que dilluns 18 va acudir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per assistir al judici que l’acusava de desobeir a la Junta Electoral Central (JEC) durant la campanya del 28 d’abril. Durant la sessió, es respirava un ambient hostil que va començar amb un tracte poc respectuós per part dels membres del TSJC, negant-se a tractar al president de la Generalitat com a  “Molt Honorable”. A més, el jutge Barrientos es va mostrar ofès perquè Torra va qüestionar l’actitud parcial de la fiscalia.

Quim Torra, que s’enfronta a un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de més de 30.000 euros, va basar la seva defensa en la “il·legalitat d’atemptar contra la llibertat d’expressió” i va recordar que la JEC no està per sobre del seu càrrec de president de Catalunya. Això sí, va admetre que el seu va ser un acte de desobediència: “No, no la vaig complir. Diguem-ho d’una altra manera: sí, la vaig desobeir. Però era impossible complir una ordre il·legal. Tots els membres d’aquesta sala ho saben. Era una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia la competència per dictar-la”. Per altra banda, el seu advocat Gonzalo Boye va demanar portar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i va posar èmfasis en com es fan servir els símbols a conveniència: “Dieu que els llaços grocs i les estelades no són compartits per tota la ciutadania. Doncs la figura del rei, tampoc, i és aquí, presidint aquesta sala.”

Una sala contrària al procés sobiranista

El jutge Jesús María Barrientos Pacho (León, 1958) és el president del TSJC des del 2016 quan va entrar per substituir Miguel Ángel Jimeno. A més, també és membre de l’Associació de Magistrats i Jutges Francisco de Vitória. Barrientos està familiaritzat amb el procés català, ja que durant la petició de retirada dels llaços grocs per part de la JEC, va posicionar-s’hi a favor. “Crec que la decisió de la JEC és tan òbvia que no hauria de ser necessària, perquè és l’estat normal de les coses. Els edificis públics no són espais per als posicionaments ideològics”, havia afirmat el magistrat. 

Barrientos, durant el judici a Quim torra, estava acompanyat per Mercedes Armas, que va ser l’encarregada d’ordenar a les forces de seguretat que impedissin l’accés als centres de votació l’1 d’octubre. També hi havia Joaquin Elias, membre de l’Associació Professional de la Magistratura i defensor de l’aplicació de l’article 155. Si hi sumem la presència de Vox, es pot dir que la sala estava plena de detractors del procés independentista.

El futur incert de Quim Torra

Des que Quim Torra va arribar al poder s’ha hagut d’enfrontar sovint a la sensació que el seu càrrec penja d’un fil, ja sigui perquè no va ser escollit directament pels votants o perquè la sentència del procés ha debilitat les institucions catalanes i, conseqüentment, la seva autoritat com a president. Ahir va haver de tornar-se a reafirmar en una entrevistaEl Món a Rac 1: “Si depèn de mi, no hi haurà eleccions el 2020”. Torra va insistir que no coneixia les intencions dels CDR detinguts i va enviar un avís als que el volen fer plegar: “Mentre cregui que serveixo per poder avançar en el procés d’independència, seguiré”.

El judici a Quim Torra, el primer president de la Generalitat que s’asseu al banc dels acusats, ha quedat vist per sentència, però la resolució final no serà imminent perquè la defensa de Torra està intentant allargar el procés. Cal dir que aquesta acusació no és l’últim entrebanc per al president. El TSJC vol investigar-lo de nou per no retirar una pancarta de suport als presos polítics amb un llaç groc del Palau de la Generalitat durant el mes de setembre quan ho va demanar el moviment social Impulso Ciudadano. La JEC li va donar un termini de 48 hores per treure-ho i el president va ignorar la petició. Si se sumen les dues acusacions, Quim Torra podria acumular una inhabilitació de més de tres anys.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't