Verónica Mur i Laia Zúñiga. Vic
En l’anàlisi de la diversitat biològica hi ha participat Sandra Brucet, doctora en Biologia i especialista en ecologia aquàtica, investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i professora de la UVic-UCC. És una de les autores del capítol sobre l’estat passat, present i futur de la biodiversitat a Europa i Àsia Central, i s’ha centrat en l’estat de la biodiversitat en els sistemes aquàtics continentals. És per això que El Sense Boira ha volgut entrevistar-la perquè desvetlli quins han sigut els resultats d’aquestes profundes investigacions i quines conseqüències podria tenir la pèrdua de la biodiversitat en les nostres vides.
Live now! #Biodiversity and nature’s contributions continue dangerous decline, scientists warn: Launch of the worldwide #LandDegradation and #Restoration Assessment #Report #IPBES6 | Join right here #live: https://t.co/CSTC77oimx pic.twitter.com/DMgLwSx5aG
— ipbes (@IPBES) March 26, 2018
Com vas arribar a ser doctora en biologia i especialista en ecologia aquàtica? Què va ser el que et va motivar a endinsar-te en el món de la biodiversitat?
La biologia m’havia agradat des de sempre. Quan vaig iniciar els meus estudis universitaris ja sabia que volia dedicar-me a la investigació, l’únic dubte era en què. Quan vaig fer la carrera de biologia vaig sentir una passió per l’ecologia aquàtica. Era una assignatura que em motivava molt, la relació del medi amb els animals i la vegetació entre ells em semblava fascinant.
Consideres que es destina suficient finançament als projectes d’investigació a Espanya?
A Espanya no s’inverteix prou en investigació, sobretot en comparació amb altres països europeus. L’Estat sempre ha tingut una falta de compromís i un dèficit d’inversió en matèria d’investigació. La recerca és un dels sectors més afectats per la crisi econòmica pel que fa al nombre de retallades.
Creus que la societat no està prou conscienciada amb l’ecosistema i el medi ambient?
La conscienciació amb el llarg dels anys ha anat en augment. Els nens d’avui en dia, per exemple, estan molt més conscienciats que els nostres pares. La conscienciació ha augmentat, en canvi la inversió no. No crec que sigui un problema de la societat sinó més aviat de les persones que ens dirigeixen. En relació a l’informe que hem elaborat, tots els governs haurien de tenir clar que preservar la biodiversitat no només té un impacte sobre les espècies sinó que té un impacte sobre el nostre benestar. La pèrdua de biodiversitat té conseqüències negatives a l’economia.
Quines accions han de realitzar els governs per mantenir la biodiversitat i reinvertir l’ús sostenible que estem fent de la naturalesa?
Els governs han d’augmentar la inversió en els camps de la investigació del medi ambient, la conservació (espècies de la fauna i flora), la gestió i la restauració. Altrament, també haurien d’intentar reconstruir aquells llocs els quals hagin estat amenaçats i destruïts.
Quines dades a grans aspectes mostren la dramàtica pèrdua de la diversitat biologia?
En l’informe que he col·laborat hem pogut observar que en els tres àmbits estudiats que són els aquàtics continentals, els ecosistemes marins i els ecosistemes terrestres, la gran majoria d’espècies han anat disminuint. Hi ha altres casos puntuals on la biodiversitat ha anat en augment com és el cas d’aquelles espècies que s’han gestionat de manera adequada i s’han restaurat els seus ecosistemes. En general, però, veiem que el nombre d’espècies disminueix i augmenta el nombre d’espècies amenaçades. Les causes venen donades sobretot per l’augment de l’agricultura intensiva, la deficiència en la planificació forestal, la urbanització i el canvi climàtic.
Quins són els objectius que es proposen en l’informe per aturar aquesta situació tràgica?
Cal invertir més en el coneixement de la biodiversitat pel que fa a les àrees de conservació i els programes de gestió. De fet, ja existeixen algunes directives europees com per exemple la Directiva d’Habitats, La Directiva Marc de l’Aigua i Estratègia Marina. Les directives per preservar la biodiversitat i restaurar els ecosistemes hi són però els diferents països les han d’implicar i complir. Aquesta decisió recau a càrrec de cadascun dels estats membres.
Quines són les principals conclusions que heu tret els col·laboradors que heu realitzat el capítol en l’informe en relació a la biodiversitat d’aigua dolça?
La biodiversitat en aigua dolça és una de les més amenaçades a Europa. Hi ha un 73% dels ecosistemes d’aigua dolça que es troben en un estat de conservació desfavorable. Els aiguamolls des dels anys 70 han disminuït un 50%. El 37% dels peixos d’aigua dolça es troben en risc d’extinció. Aquestes dades són molt alarmants.
Quines conseqüències pot comportar la greu situació actual de la biodiversitat?
Hem de recordar que la biodiversitat no només són nombres, no es tracta d’un concepte abstracte i general. A la biodiversistat hi ha espècies de fauna i vegetació, per tant, tenim una obligació moral i ètica de conservar-les. D’altra banda, la biodiversitat contribueix al benestar de les persones i contribueix en l’economia. En altres paraules, la pèrdua de biodiversitat posa en perill les economies.
{{ comment.text }}