Laura Coletas i Pere Chacón. Vic
Anna Erra, l’alcaldessa de Vic, acompanyada del regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga va presentar aquest passat dimarts l’edició d’enguany del Mercat del Ram. En paraules de l’alcaldessa, “Vic i Osona són un referent del sector ramader i el Mercat del Ram és una bona ocasió per donar a conèixer el món rural, des de diferents vessants”.
El Mercat del Ram acollirà durant tres dies diferents exhibicions i concursos ramaders, diverses mostres de productes agrícoles, activitats lúdiques, esportives, culturals i comercials i un ampli espai destinat a la gastronomia. Al llarg de la setmana, entitats i institucions també duran a terme conferències sobre temes d’interès per al sector professional. “Les funcionalitats del mercat han anat variant amb el pas del temps: ha passat de ser un punt de trobada de compra-venta de bestiar i una celebració religiosa a ser una exposició dels productes agrícoles i ramaders”, explica un dels organitzadors de la mostra Bernat Vilarasau, gerent d’OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercats).
Les activitats de la mostra estaran repartides per diferents espais de la ciutat
Vilarasau explica que preparar un esdeveniment d’aquest tipus genera molta feina: “El Mercat del Ram és la fira més complexa que organitzem durant l’any. Això és a causa que té una gran diversitat de sectors (alimentari, ramader, maquinària…) i, cada sector s’ha de tractar d’una manera diferent, i això encara hi afegeix més complexitat”. Per aquest motiu, la fira necessita una gran planificació prèvia: “Es comença a treballar amb 5 o 6 mesos d’antelació, i de forma intensa, els últims 3 mesos. Quan acaba el mercat, es fan reunions i avaluacions per aportar millores o correccions de cara a l’any següent”.
Ja s'acosta! #mercatdelram pic.twitter.com/okEV12WXDY
— Vic Turisme i Fires (@vic_turisme) March 15, 2018
La Casa de Pagès, concursos per a tots els gustos i activitats pels més menuts
La Casa de Pagès, que s’instal·larà a l’interior del recinte firal El Sucre, serà un espai on es mostraran els aspectes més destacats de la vida al camp a través de diferents activitats, tallers i exposicions. La zona estarà dividida en diverses àrees com ara el camp i l’hort, el graner, la cabanya o l’estable.
A les carpes de l’exterior del recinte firal, s’hi duran a terme els tres concursos d’abast estatal oberts al públic: la 1a edició del Concurs de Joves Preparadors de Frisona (23 de març), el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona (24 de març) i el 14è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus (25 de març).
Una de les novetats de l’edició d’enguany és que la plaça dels Màrtirs i la plaça Santa Eulàlia s’ompliran d’activitats adreçades als infants. Es faran jocs tradicionals, com ara cursa de panotxes o de sacs, i també espectacles infantils.
El Mercat del Ram en xifres
En l’edició anterior, la venda d’entrades al recinte firal El Sucre va incrementar un 20% respecte l’any 2016, situant-se en 16.000 i, tot i no disposar de xifres d’assistència de l’Espai Terra i Cuina, sí que es pot dir que l’àrea gastronòmica va funcionar a ple rendiment durant els tres dies. Aquest mercat, per tant, aporta grans beneficis per la capital osonenca. Explica Vilarasau: “Pel que fa als beneficis tangibles, l’impacte que deixa, tant per la gent que exposa com per la gent de la ciutat (els restaurants i hotels estan plens). Després hi ha la part més intangible, ja que el mercat és un punt de trobada, és a dir, la gent es retroba i el mercat funciona com a punt de connexió”.
{{ comment.text }}