Acciona compra la planta de tractament de runes a la zona de Santa Quitèria de Vilanova

La multinacional espanyola avança que abandonarà l’activitat extractiva i potenciarà l’operativa de reciclatge de runes

El grup d’infraestructures i medi ambient Acciona és el nou propietari de la planta de tractament de residus procedents de la construcció situada a l’antiga pedrera de Santa Quitèria, a Vilanova del Vallès. El grup, una de les principals companyies de l’Estat i integrant de l’Ibex 35, passa a controlar una instal·lació ambiental situada en uns espais que, en el passat, va tenir una activitat no exempta de polèmiques.

La instal·lació operava actualment amb el nom de Gestora de Runes Vilanova del Vallès (GRV Ambient), després que aquesta societat, domiciliada a Vallromanes, donés continuïtat a l’activitat de Cora Terra, molt centrada en l’extracció d’àrids. Va ser en l’etapa d’aquesta última empresa que es van produir alguns episodis polèmics i amb forta oposició veïnal. Cora Terra va entrar en concurs de creditors l’any 2013.

GRV Ambient, ha potenciat l’activitat de tractament de runes. Així, la instal·lació tracta unes 100.000 tones anuals de residus de construcció. Un cop processats, aquests residus retornen com a primera matèria per al sector en forma d’àrids. Segons exposa Accion, la planta aconsegueix que un 80% dels residus es puguin reutilitzar, però avança que sota la seva gestió introduirà millores tecnològiques. L’objectiu és incrementar aquesta quantitat fins al 90% del total de runes que arribin a Santa Quitèria. Els residus que es reben provenen d’enderrocs i moviments de terres principalment d’obres de l’entorn. Aquests residus són pesats, qualificats, triturats i cribrats i es destinen per usos com material estabilitzador d’explanades, drenatges, bases de carreteres o consolidació de terrenys.

Satisfacció municipal

L’Ajuntament de Vilanova es mostra satisfet per l’operació. Un dels aspectes més rellevants és que “s’ha pactat el no-retorn a l’activitat extractiva”, segons assenyala un comunicat muncipal. “Es realitzaran activitats compatibles amb l’entorn social més immediat”, apunta l’Ajuntament. “L’empresa ens ha manifestat la intenció de crear una instal·lació sostenible i pionera a Catalunya, i la intenció de reactivar-la i dignificar l’entorn”, explica a EL 9 NOU l’alcaldessa, Yolanda Lorenzo. “L’operació, a més, situa Vilanova en el mapa de les grans empreses de l’Ibex 35”, afegeix.

Acciona ha anat convertint la seva activitat cap a la promoció i gestió d’infraestructures i la producció d’energies renovables. L’objectiu és, també, que l’antiga pedrera de Vilanova es converteixi en un dels seus principals centres logístics a Catalunya. Acciona avança que el centre de Vilanova serà una plataforma per fer “activitats que contribueixin a la regeneració de l’entorn”.

L’empresa ja col·labora amb la borsa de treball local per fer contractacions. També negocia un conveni de cooperació que concreti els termes de col·laboració, tant en matèria d’ocupació com en aspectes energètics i programes de reposició natural en diferents àrees del municipi, informa l’Ajuntament.

LA PREGUNTA

Està d’acord que les llengües cooficials de l’Estat es puguin utilitzar al Congrés?

En aquesta enquesta han votat 251 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't