Alcaldes del Vallès Oriental reclamen ajuts per tallar milers d’arbres tombats per la neu

La nevada ha deixat efectes més perdurables que la neu al carrer. Als boscos s’acumulen milers d’arbres caiguts que han disparat les alarmes pel risc d’incendi que poden provocar aquest estiu. En alguns casos, a més, estan situats al mig de camins que dificulten l’accés a determinades zones.

El 9 Nou
15/03/2010

Diversos ajuntaments i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la comarca demanen ajuts per poder retirar els milers d’arbres que el temporal de neu de dilluns passat va fer caure en molts boscos. L’alcalde de Tagamanent, Jordi Morera, reclama que la Generalitat i la Diputació creïn una línia d’ajuts per poder treure els arbres caiguts dels camins i dels boscos abans de l’estiu i evitar així que s’incrementi el risc d’incendi i el combustible disponible en cas de foc. A Tagamanent, s’acumulen centenars d’arbres en les dotzenes de quilòmetres de pistes forestals que té el municipi. També hi ha boscos força afectats a Figaró i la Garriga, cap a la banda de Sant Cristòfol.

Fora del Montseny, han patit danys zones de la serralada de Marina, on la nevada va ser també força intensa. El regidor de Medi Ambient de Vilanova, Ramon Majà, diu que no poden esperar-se a les ajudes perquè “la feina s’ha de fer ara”. Assumir totes aquestes tasques de neteja “representa un esforç molt important per a l’Ajuntament”, recorda Majà. “Cal actuar pensant en l’estiu perquè els boscos no siguin un polvorí”, afegeix. Per l’alcaldessa de Sant Fost, Montserrat Sanmartí, “ara és prioritari solucionar els problemes amb els arbres que poden caure i que són perillosos perquè poden provocar danys. Després, treballarem el tema dels focs”.

El president del Secretariat Nacional de les ADF de Catalunya, Ramir Lafuente, de la Garriga, constata que “a la zona de muntanya, hi ha força arbres a terra que en alguns llocs se sumen als que van caure fa un any per la ventada”. Per Lafuente, calen ajuts a les ADF o als propietaris forestals per fer neteges. “És molt més pràctic que els ajuts reverteixin sobre professionals del territori. Contractar gent per fer una feina que no és la seva és ruïnós”, creu.

Els Agents Rurals encara no han pogut avaluar amb exactitud els danys. Per exemple, “en llocs com la zona del Moianès, no hem pogut sortir de les carreteres per veure com estan els boscos”, diu el cap d’aquest cos a la comarca, Enric Mayà. “Som conscients que hi ha trencadissa”, afegeix Mayà, que considera que els danys poden ser equiparables als de les ventades del gener de 2009 però amb menys arbres caiguts dins dels boscos.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 466 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't