Alcaldes i regidors de la comarca, amb el secretari general d’Empesa i competitivitat

Els representants locals demanen mesures per ajudar al sector comercial quan acabi l’estat d’alarma

Aquest dimecres, alguns alcaldes de la comarca de JxCat, regidors, i representants d’associacions es van reunir telemàticament amb el secretari general d’Empresa i competitivitat, Quim Ferrer, i la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, per compartir inquietuds i preocupació en la situació especial i buscar sinèrgies i estratègies per tal d’ajudar al comerç local i de proximitat arran de la crisi del coronavirus.

La reunió es va fer a petició dels càrrecs vallesans per tal de poder donar respostes als comerciants, i botiguers dels municipis. Es va plantejar la necessitat de les administracions locals d’ajudar directament als comerciants, la preocupació per la falta de material (EPIS) als venedors i venedores, i la necessitat de redactar un document consensuat de protocol d’actuació i material per poder vendre amb seguretat, com pot ser l’ús de mascaretes casolanes.

Els càrrecs vallesans també van demanar explicacions del que es considera actualment com a serveis essencials i han d’obrir, Per exemple si una òptica ha d’obrir com li afecta si no ven res.

També es va demanar unificar criteris a nivell d’administracions locals, amb el suport de les entitats municipalistes, i la necessitat que la Diputació aporti recursos, especialment als petits municipis, així com la possibilitat que els Ajuntaments posin personal administratiu a ajudar al tècnic de comerç per fer acompanyament als comerciants amb tota la paperassa que cal fer pels ajuts.

Una de les peticions va ser la necessitat de redactar un manual molt bàsic per ajudar als comerciants a fer les peticions d’aquests ajuts, i especialment que es tingui en compte que en aquests moments les mesures han de ser àgils i de facilitat de canvi de negocis, flexibilitat d’horaris, així com de reubicació de comerç.

En la reunió, que va durar unes dues hores, els representants del Departament van donar algunes dades com ara que, actualment, el 65% del comerç resta tancat, i la màxima preocupació és la de la situació que es trobarà aquest sector en el moment post-covid.

La directora general va dir que son molt conscients que la prioritat, ara, són els serveis sanitaris i per això els EPIS no arriben al comerç i per això és important fer les peticions de material a traves de Marketplace.

Va afegir que en el Departament són molt conscients que les moratòries són una solució a curt termini, perquè d’aquí a uns quants mesos aquests pagaments s’hauran d’afrontar. Per tant, el que es necessita de cara al comerç i a les empreses han de ser solucions reals.

Respecte al tema de protecció, es va fer avinent que, molt probablement, caldran mascaretes durant un llarg període de temps per sortir al carrer i s’estima que, en el sector comerç, se’n necessiten setmanalment unes 800.000, ja que està en contacte directe amb el client.

El departament també va apuntar la necessitat de fer un pla de xoc comú per tal de modificar normatives de competència estatal, com els horaris. El propi pla de xoc, inclourà també una campanya de comerç de proximitat.

Respecte a les possibles ajudes econòmiques, es va explicar que actualment ja existeix una línia de liquiditat – Evalis/ICF – per circulant/liquiditat, que podria demanar-se per 50.000 euros, o les mesures adoptades per l’ INCASÒL, que prioritza que les fiances dipositades a partir d’acords entre arrendadors i arrendataris es deixin de pagar durant 2 mesos amb el compromís de no reclamar-la l’arrendatari quan finalitzi el contracte i que vagi a compte de 2 mensualitats. O bé una moratòria en els contractes nous de 6-12 mesos per aportar la fiança

El departament va destacar la necessitat d’unificar accions i promocionar a través de campanyes locals la sensibilització del comerç local i de proximitat per ajudar a remuntar.

Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't