Crit d’alerta de les entitats que treballen amb persones adults amb discapacitat intel·lectual

Demanen més recursos per concertar places

Un grup de nou entitats del Vallès Oriental que treballen donant serveis a persones adultes amb discapacitat intel·lectual han decidit unir esforços per cridar l’atenció sobre la problemàtica que pateixen aquestes persones un cop surten de l’escola i no troben recursos per continuar desenvolupant el seu projecte de vida.

Han fet arribar aquesta situació al Consell Comarcal del Vallès Oriental per tal que els doni suport en les seves reclamacions. Demanen una planificació i una concertació de places amb un finançament adequat. Són la Fundació Privada Vallès Oriental (FVO), l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet, la Fundació Acció Baix Montseny, el centre d’educació especial Montserrat Montero, Afadis Baix Montseny, Grupdem, Apadis, Apindep Ronçana i Viver de Bell-lloc.

Els representants d’aquestes entitats apunten que algunes persones s’han de quedar a casa per manca de places o bé l’existència de places buides creades per les pròpies entitats, però que no han estat concertades per la Generalitat. També apunten a una manca d’orientació adequada a les famílies, una estructura de cartera de serveis socials poc flexible, que no s’adapta a les necessitats de les persones i al seu cicle de vida i l’infrafinançament dels serveis socials.

Aquestes entitats tenen previst reunir-se el dia 23 de juny per recopilar dades, veure les necessitats i concretar les demandes. De moment, ja han demanat al Consell Comarcal i als ajuntaments implicació i suport per fer un estudi de població per saber quantes persones necessiten suport i servei, conjuntament amb els serveis socials, de salut i educació municipals i presentar una proposta de planificació consensuada amb la Generalitat. D’aquesta petició se’n va parlar en el darrer Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental.

La directora de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet, Montserrat Tarrés, expressava, aquest dimecres, la situació, durant la presentació dels habitatges tutelats que ha fet la fundació Alb-Bosc de Mollet, però que no podran obrir fins que no es concreti la subvenció de la Generalitat.

“Tenim tots els serveis col·lapsats. La situació és crítica i moltes famílies i molts nois estan esperant. A Mollet i Granollers tenim escoles d’educació especial. Hi ha nois que, quan surten, no hi ha cap centre a tota la comarca on poder-los ubicar. Tot està saturat. Nosaltres tenim un centre ocupacional i tampoc hi ha places. I a la comarca hi ha serveis, com la segona planta de la residència la Vinyota, que no poden obrir perquè no es concerten places.”

I posava un exemple molt concret. “Hem tingut dos nois de l’escola Can Vila que han hagut de prorrogar l’escolaritat més enllà de 21 anys perquè no hi havia cap plaça i es van haver de passar els primers tres mesos a casa. Ha estat una situació molt desbordant per a les famílies i, com que això ha passat a més llocs, vam decidir trobar-nos les entitats per veure si entre tots fem més força.”

Dues de les principals entitats que treballen amb persones adultes amb discapacitat intel·lectual –la Fundació Vallès Oriental (FVO) i el Viver de Bell-lloc– s’han referit a la problemàtica. “Hi ha diverses problemàtiques i una és que, tal com està configurat el sistema de serveis socials, ens obliga a competir entre nosaltres en comptes d’optimitzar els recursos. El que cal és racionalitzar. Si alguna entitat ja té una residència, potser no cal que una altra en faci”, diu Rafel Arderiu, director gerent de la FVO.

Arderiu també apunta que la cartera de serveis es poc flexible. “Són recursos molt estancs. Per exemple, nosaltres tenim un centre ocupacional, un servei d’orientació prelaboral i un servei de teràpia ocupacional i moltes vegades les persones haurien de passar d’un servei a un altre, però és molt difícil que una persona transiti pels diversos serveis.”

El gerent de Viver de Bell-lloc, Carles Sopeña, apuntava el problema amb què s’han trobat algunes persones que han anat a escoles ordinàries en el moment de sortir d’aquest centres. “No hi ha un bon sistema de coordinació i seguiment i no van enlloc perquè la FP ordinària no està preparada per a ells. A la comarca hi ha una manca de FP adaptada a aquestes persones. Llavors surten del sistema educatiu i de formació, i la major part es queden a casa i es tornen invisibles. Per al sistema no existeixen i perden el seu projecte de vida. Quan fem programes de garantia juvenil, de 16 a 29 anys, tenim una demanda molt gran de persones que volen buscar una sortida.”

Des del Consell Comarcal, la consellera de Polítiques Socials i Igualtat, Roser Colomé, diu que fa temps que adverteixen a la Generalitat, i en aquesta legislatura ho faran al Departament de Drets Socials, del que consideren un infrafinançament dels Serveis Socials en aquest àmbit.

“Ens vam comprometre que, com a Consell Comarcal, ens posarem al davant i els acompanyarem en la seva reclamació per tenir més força perquè falten recursos pressupostaris i personals.” Afegeix que ja han demanat ser rebuts per la consellera Violant Cervera.

En la roda de premsa posterior al Consell d’Alcaldies, es va informar que les entitats atenen més de 1.500 persones a la comarca, que en els darrers cinc anys han sortit de les escoles d’educació especial 73 persones i que es preveu que en els propers cinc anys en surtin 103 més.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 163 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't