Un total de 14 ajuntaments del Vallès Oriental han formalitzat aquest dimecres l’aliança que tiren endavant per controlar les poblacions de senglars i evitar els problemes que la presència d’aquests animals provoca en entorn urbans o periurbans.
Han signat el conveni els ajuntaments de Bigues i Riells del Fai, Caldes, Canovelles, Granollers, l’Ametlla, les Franqueses, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Montmeló, Montornès, Parets, Santa Eulàlia i Vilanova. La presentació s’ha fet a la sala de plens de Granollers amb representants de la majoria dels consistoris signants.
El conveni, que té una vigència de quatre anys, estableix que es farà un estudi per conèixer la situació de les poblacions de senglar en aquest territori que suma més de 210 quilòmetres quadrats de superfície i una població de més de 235.000 habitants. També es definiran les accions que es poden fer de manera coordinada des d’aquests municipis. No hi ha un calendari establert tot i que la idea és poder tenir tancat l’estudi en un període d’entre sis i dotze mesos.
L’objectiu és reduir els conflictes amb els senglars de forma planificada i coordinada en l’àmbit dels 14 municipis. També hi participarà de manera activa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
S’estableix la creació d’una comissió tècnica formada per, almenys, un membre de cada ajuntament i amb representació, també, de la Generalitat. Serà l’organisme que s’encarregarà d’estudiar les accions necessàries per mitigar els efectes de la presència de senglars. Aquesta comissió es reunirà, com a mínim, cada sis mesos.
Fruit d’un treball des de 2019
En els darrers anys, els ajuntaments han vist com augmentaven els problemes generats pels senglars: accidents de trànsit, danys a l’agricultura, danys en jardins públics i particulars… El conveni signat es va començar a gestar l’any 2019 a partir d’una trobada entre representants de diversos municipis de la comarca que es va fer a Palou.
A partir d’aquí, s’han anat fent trobades periòdiques per anar tancant el conveni i, a la vegada, per compartir les accions que ja estaven fent els ajuntaments a nivell individual. L’objectiu era tenir l’acord enllestit l’any passat però la pandèmia ho ha endarrerit.
{{ comment.text }}