Amb l’amiant dins del cos

Manuel Pavón, de 64 anys i veí de Granollers, va treballar durant 12 anys a l’empresa Rocalla, de Castelldefels (el Baix Llobregat), dedicada a la fabricació de materials per a la construcció a partir de la utilització d’amiant.

El 9 Nou
03/06/2015

Aquest producte, prohibit des de l’any 2002 a l’Estat, està format per fibres microscòpiques que es desprenen i poden ser inhalades per les persones que hi estan en contacte. Si això passa, es dipositen als pulmons i altres parts de l’organisme de les persones que poden acabar desenvolupant un càncer o altres malalties greus.

No és el cas de Manuel Pavón, que no ha patit cap malaltia greu provocada per la presència de l’amiant a l’interior del seu cos. Ell és un dels empleats i exempleats de l’antiga Rocalla que han portat l’empresa, que ara forma part del grup Uralita, a judici per les malalties que molt d’ells o els seus familiars van patir derivades del contacte continuat amb l’amiant. En el seu cas, però, la justícia no li ha donat la raó i no li ha donat cap compensació.

La cooperativa d’advocats Col·lectiu Ronda és la que ha mogut tots aquests processos judicials contra Uralita, que han comportat més de 200 judicis amb moltes sentències favorables als interessos dels treballadors o de les seves vídues. La majoria han vist com els jutges obligaven a triplicar les seves pensions de viudetat. El Col·lectiu Ronda va presentar fa uns dies a la seva seu a Granollers el documental Units contra l’amiant, que va elaborar a partir de les històries dels afectats per l’amiant a l’antiga Rocalla.

Pavón és un dels protagonistes. “Tu sabies que allò no era bo però havies d’anar a treballar”, explica Pavón, que va treballar a Rocalla als anys vuitanta. Recorda com molts treballaven els estius sense camisa i sense màscares per cobrir-se la boca. “Jo era dels que me la posava més”. “En algunes parts de la fàbrica, l’empresa et donava llet o aigua embotellada. Això vol dir que alguna cosa sabien sobre la perillositat del material”. Els afectats, però, no eren només els treballadors. També les seves famílies perquè tots s’emportaven la roba bruta a casa. “Feies rentadores amb la roba de la feina i la resta i allà es barrejava tot”, indicava la dona de Pavón en la trobada.

TAMBÉ AL VALLÈS

L’ús de l’amiant va ser força estès en el món de la construcció però també en la indústria automobilística. També al Vallès Oriental hi havia empreses que el feien servir –per exemple a Parets i Caldes– i on hi havia empleats exposats a les fibres que generava. El Col·lectiu Ronda promourà, ara, una trobada de possibles afectats al Vallès Oriental per defensar els seus casos de forma conjunta com van fer a Castelldefels.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 401 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't