Beatriu Quintana: “Si la gent s’hi implica, les bases estan posades per tirar endavant”

Beatriu Quintana, presidenta de l’Ateneu l’Aliança de Lliçà d’Amunt

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Beatriu Quintana, de 46 anys, és sociòloga i presideix l’Ateneu l’Aliança des de fa prop de quatre anys. Abans era a la comissió de programació. Ella i la resta de membres de la junta han afrontat l’impacte de la Covid.

Com van afrontar la Covid?
Vam fer una comissió per avaluar la situació arran de la pandèmia i ens vam plantejar, en primer lloc, reduir costos, activant els ERTO i després mobilitzant el màxim d’ajudes públiques per al sector perquè, amb les restriccions, l’activitat cultural és deficitària de totes totes. I també vam fer una campanya de mascaretes i de loteria de la Grossa de Nadal.

En quina situació econòmica està ara l’entitat?
Abans de la Covid, la sostenibilitat econòmica de l’Ateneu ja era complicada perquè al sector cultural ja és complicat mantenir-se, però depeníem d’algunes fonts com el lloguer del bar, el pàdel, les tanques publicitàries i algunes activitats importants que fem que ens generen ingressos, com la festa de Cap d’Any o les barraques de la festa major. Això i les quotes de socis, que paguen 60 euros l’any. I també les ajudes del sector públic, com el conveni amb l’Ajuntament i també de la Generalitat.

Però va arribar la Covid.
Sí. I ja teníem, des de feia dos anys, el compromís per fer les reformes necessàries per poder obtenir la llicència d’activitats. En un any que no hi hagués pandèmia hauríem fet totes les campanyes i hauríem aconseguit aquests diners, però òbviament, amb el decalatge que suposa la Covid era impossible. Havíem firmat un conveni pel qual l’Ajuntament pagava la meitat del cost i nosaltres la resta. Per això vam activar el Verkami, perquè estàvem a dos mesos del termini que ens havia donat l’Ajuntament, no hi havia més pròrrogues i havíem d’aconseguir aquests diners per fer-ho. Ens faltaven 12.000 euros. Ens vam decidir pel Verkami perquè fa dos anys ja vam fer una derrama i amb el Verkami també podíem interpelar gent que no eren socis però s’estimaven l’Aliança.

I com ha anat?
Molt bé. Hem demanat 12.000 euros i hem arribat a 15.000.

En sobren.
Però ens anirà molt bé perquè també tenim factures que no hem pogut pagar. I un cop acabat el Verkami, tenim previst passar per assemblea el model de patrocinis. Decidir de quina manera introduiríem la publicitat i les empreses com a via de finançament estable. Sobretot locals. Tenim unes quantes que hi estan disposades.

Amb la Covid es van estroncar molts ingressos.
No tots, però al bar no li vam cobrar res mentre va estar tancat i després vam rebaixar la quota a la meitat.

Com ha anat la represa?
Quan es van començar a permetre l’activitat cultural, cap al setembre del 2020, ens va anar molt bé l’aplicació Entràpolis per fer les reserves prèvies. És una eina que mantindrem.

I la gent com ha respost?
Crec que està agraïda que es continuïn fent coses. Les primeres activitats van ser exteriors, com caminades, perquè ha començat un grup que és l’escola de natura. Una altra noia que fa activitats d’estiraments es va adaptar per fer-ho a fora i hi ha un altre grup que fa dansa i que també va començar a fer-ho al parc del Tenes.

Quins projectes tenen a partir d’ara?
Les activitats fixes, com els espectacles familiars, cada mes, l’escola de natura, les xerrades de la Carme, l’activitat d’estiraments i de programació musical… i la festa anual de l’Ateneu, la festa dels socis, que aquest any serà la dels col·laboradors del Verkami, la festa de la societat gastronòmica…

La perspectiva és bona?
Si continuem fent una bona gestió de recursos públics i dels actes claus com la festa de Cap d’Any, el Biergarden o la festa major, i si la gent s’hi implica, es pot mantenir una associació com aquesta. Les bases estan posades i podem tirar endavant.

Beatriu Quintana, presidenta de l’Ateneu l’Aliança de Lliçà d’Amunt / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 507 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't