Consells per a un confinament saludable

Cal trobar la part positiva a un confinament necessari que podem portar de la millor manera possible


17/03/2020

Estar-se a casa tant de temps obliga a canviar els hàbits de vida i alhora pot costar d’acceptar psicològicament. Per això des del departament de Salut han impulsat uns consells per un confinament saludable.

Mantenir una actitud positiva

S’ha de buscar la banda positiva. No sou a casa perquè no us deixin sortir sinó que sou a casa pel bé comú, com un acte de responsabilitat per frenar la transmissió del virus i protegir la salut de les persones més vulnerables. És una situació temporal i s’ha de passar de la millor manera possible. Haureu de buscar altres opcions de lleure. És important mantenir un horari i una rutina diària per portar millor el confinament.

Llegiu, dediqueu temps a un hobby o afició. Per internet es poden trobar moltes activitats gratuïtes culturals i d’entreteniment.

Activeu-vos i trenqueu amb el sedentarisme

Ser a casa no vol dir estar-nos estirats al sofà o al llit sense fer res. A casa es poden fer moltes coses. D’una banda les tasques domèstiques son una bona manera de fer despesa energètica. Escombreu, fregueu, netegeu els vidres, feu-vos el llit…

També podeu aprofitar allò pel que no teniu mai temps. Endreçar armaris, la roba, els papers i els calaixos.

Una altra manera de moure-us és posar-vos música i ballar o caminar mentre parleu per telèfon.

Sobretot no estigueu més de 2 hores seguides asseguts.

Podeu aprofitar per fer bricolatge, treballar al jardí o l’hort i tenir cura de les plantes.

També podeu aprofitar per fer servir la bicicleta estàtica o la cinta per caminar.

Us podeu activar fent les tasques domèstiques, posant-vos música per ballar o caminar mentre parleu per telèfon

Seguiu una alimentació saludable

Molts cops dinar fora de casa per feina o estudis pot limitar que feu una bona alimentació equilibrada. Ara és el moment de fer-ho bé. Això sí, tingueu en compte que estar-vos a casa comporta una menor despesa energètica.

Potencieu el consum de fruita fresca, verdura del temps i llegums i eviteu aliments ensucrats, greixos i menjar ultraprocessat.

Recordeu que la millor beguda és l’aigua.

Aquests dies de confinament també pot ser una bona ocasió per cuinar amb els infants i també per provar noves receptes.

Què cal tenir en compte quan aneu a comprar?

Penseu què necessiteu per sortir el menor temps possible. També heu d’anar-hi sols i mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres amb els altres clients o el personal de l’establiment. Si hi ha molta gent a dins, espereu-vos a fora. Com sempre, però ara encara més, eviteu tocar els aliments que no us heu de quedar. Utilitzeu guants d’un sol us i no parleu, estossegueu o esternudeu a prop de cap persona o aliment.

També, en la mesura del possible, pagueu amb targeta i eviteu els diners en metàl·lic, grans transmissors de bactèries.

És important que durant tot el procés de compra, eviteu tocar-vos la cara, els ulls o superfícies. Quan arribeu a casa cal que primer us renteu les mans a consciència

Aprofiteu la tecnologia responsablement

Per poder fer un bon teletreball és imprescindible tenir internet i ordinadors, mòbils o tauletes que ens facilitin tant estudiar com fer gestions o gaudir del temps de lleure. És important que fem servir la tecnologia per no perdre el contacte amb familiars i amics. Truqueu-vos, envieu-vos missatges i feu videoconferències. Us sentireu menys aïllats i més a prop.

Això sí, un consum excessiu de dispositius electrònics posa en risc la vista. Aparteu la mirada de la pantalla durant uns 20 segons cada 20 minuts. Parpellegeu sovint per mantenir els ulls hidratats. Manteniu una distància adequada amb les pantalles i intenteu no fer-ne servir durant les 2 hores prèvies a anar a dormir.

Si teniu infants a casa…

Procureu que els infants mantinguin un horari i un rutina diària. Limiteu el temps que passen davant les pantalles. No haurien d’estar-hi més d’una hora i mitja diària i que per cada hora d’ús, deixin de mirar-les entre 5 i 10 minuts cada hora.

També és una bona opció fer jocs actius sempre que siguin possible. Jugar a fet i amagar, ballar, gimnàstica i si teniu jardí o pati, jugar a pilota o fer una volta amb bicicleta.

El joc educatiu també és una molt bona opció amb peces de construcció, puzzles o manualitats.

Podeu aficionar-los a la lectura començant per còmics però també amb novel·les infantils.

Aprofiteu que són a casa perquè s’impliquin amb les tasques domèstiques: cuinar, parar i desparar la taula, rentar els plats o mantenir endreçada l’habitació.

Expliqueu-los perquè és important quedar-se a casa i que no sigui un càstig per ells. També és un bon moment per reforçar la higiene i practicar i explicar com s’ha de fer un bon rentat de mans.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 635 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't