Entre les quatre setmanes que van del 16 de març i el 12 d’abril els nivells de contaminants s’han reduït de forma notable a Granollers en comparació amb els registres que hi va haver en les mateixes dates dels darrers cinc anys. Són dades de l’estació de control situada al carrer Francesc Macià, davant del Palau d’Esports, que ha analitzat l’Ajuntament.
En concret, el diòxid de nitrogen baixa un 62% respecte els altres anys. Les particules PM10 cauen en un 25% tot i que les mitjanes diàries d’aquest any no estan entre les més baixes registrades els anys 2016, 2017, 2018 i 2019 a la ciutat. Hi ha dos contaminants que registren davallades més importants: el monòxid de nitrogen cau un 75% i els òxids de nitrogen, un 67%.
La creu són els nivells d’ozó que s’incrementen: la mitjana dels anys 2016 a 2019 va ser de 45 micrograms per metre cúbic d’aire i aquest 2020 s’ha situat en 63 micrograms. Amb tot, està per sota dels nivells que marca la Unió Europea, recorden fonts municipals.
Les dades s’expliquen per la caiguda del trànsit a Granollers derivat de l’estat d’alarma i de l’ordre de confinament. També de l’aturada de l’activitat econòmica dels darrers dies en sectors no essencials, que aquest dimarts ja han pogut reprendre l’activitat.
Més desplaçaments
Amb tot, en els darrers dies, ja hi ha hagut un increment dels desplaçaments a Granollers. Ja va començar la setmana passada, sobretot amb el moviment de vianants: la càmera de la cruïlla dels carrers Francesc Ribas i Girona va detectar un increment del 20% de les circulacions de persones a peu.
Les dades d’aquest dimarts -primer laborable després de Setmana Santa i després de l’aixecament del confinament total- la mobilitat a peu va pujar un 31% respecte el dimarts de la setmana passada. També hi va haver més desplaçaments en cotxe: un 14,8%.
Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.
{{ comment.text }}