Voluntaris amb impressores 3D produeixen uns 500 protectors facials al dia per a hospitals

El Centre Cultural de Canovelles s’ha convertit en un node de recepció dels materials produïts. Aquí es fa l’esterilització i s’envia cap als hospitals i altres centres que atenen malalts i col·lectius de risc

El 9 Nou
28/03/2020
Granollers

El Centre Cultural de Canovelles s’ha convertit en el punt de recepció, esterilització i repartiment cap a hospitals dels protectors facials que es produeixen amb impressores 3D a casa de voluntaris i que permeten protegir-se al personal sanitari que està en contacte amb persones infectades pel coronavirus.

Aquest mateix dijous, van sortir els primers 700 protectors cap als hospitals de Granollers i Mataró. Preveuen que la producció pugui arribar per cobrir les necessitats d’ambulatoris i altres centres assistencials.

El node del Vallès Oriental i del Maresme, que s’ha integrat al moviment coronavirusmakers.org, ja aplega uns 200 voluntaris que imprimeixen aquestes peces de forma totalment desinteressada amb les impressores 3D de casa, d’empreses o de centres educatius.

Tenen capacitat per produir entre 500 i 600 protectors al dia, unes peces on es col·loca una pantalla de plàstic acetat transparent que els protegeix i que tenen capacitat per adaptar-se al cap de cada persona. “En un dia bo, podríem arribar fins a 1.000”, comenta Jesús Sánchez, director de l’escola Joan Miró, que és una de les persones que s’hi ha implicat de valent.

Tot va començar a principis de setmana, quan Sánchez va rebre la trucada de David Codina, que havia estat al centre de recursos pedagògics de Granollers i que ara treballa al de Sant Celoni. Sabia que a l’escola tenien impressores 3D i que són un centre amb una llarga tradició en el treball de temes tecnològics. “Em va passar uns models i vaig començar a imprimir”, explica.

A partir de la col·laboració amb coronavirusmakers.org “s’ha començat a fer un model específic que és el què necessiten els hospitals”. Hi ha dos joves que s’encarreguen de coordinar la recollida i dos més en fan la distribució.

Al Centre Cultural de Canovelles, s’ha muntat el punt logístic on els impressors porten les peces fetes i s’emporten material per continuar produint-ne. Els protectors que es reben es preparen i s’esterilitzen. “L’Ajuntament de Canovelles ens ha donat totes les facilitats. Fins i tot, han comprat un esterilitzador d’ozó perquè les mascaretes surtin en les millors condicions.”

El moviment va néixer a Barcelona i, amb la incorporació de més voluntaris, s’ha anat descentralitzant per gestionar-ho millor. Si continua creixent, es podria obrir un altre node al Maresme. “Hem aconseguit que tot el procés estigui ben organitzat”, valora Pérez, que també destaca l’entesa amb els centres sanitaris per produir el tipus de material que necessiten.

“Hi ha models que són molt ràpids d’imprimir però que, després, no els funcionen bé”, indica. Els que estan fent tarden entre 1 hora i 45 minuts o 2 hores i mitja a fer-se, segons el tipus d’impressora.

Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 106 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't