La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny qüestiona l’actuació a la llera de la Tordera després del ‘Glòria’

L’ACA assegura que les inrervencions busquen eliminar punts que puguin ser perillosos en cas d’una nova crescuda del cabal

El 9 Nou
07/06/2020
Santa Maria de Palautordera

La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) denuncia les actuacions de restauració de trams de la llera de la Tordera a Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni i d’alguns afluents com la riera de Gualba que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està fent en zones afectades per la riuada provocada pel temporal Glòria, al gener.

“La riera de Gualba i diversos indrets de la Tordera han rebut la visita de la maquinària pesant i les empreses contractades per l’ACA han prosseguit la seva tasca d’anorrear extenses zones […] amb el pretext del Glòria, que sembla ser una bona excusa per cometre tota mena de barbaritats ambientals”, asseguren des de l’entitat ecologista en un comunicat.

També critiquen que les actuacions es fan amb l’estat d’alarma vigent i “en plena temporada de criança” de la fauna. “La destrucció de la llera i les ribes de la Tordera està liquidant la seva funció de corredor biològic”, afegeixen.

L’entitat considera que si no s’actua amb rapidesa “el resultat d’aquesta mena de guerra que s’ha iniciat contra els ecosistemes més delicats serà la destrucció de molts anys i molts esforços esmerçats en la recuperació dels nostres rius”.

A la vegada, recorden la denúncia presentada a la fiscalia de Girona amb nou entitats ecologistes més per una tallada d’arbres, prèvia, que es va fer a la riera d’Arbúcies. Per tot plegat, reclamen la mobilització de la ciutadania de la conca inclosos els ajuntaments.

Per la seva banda, fonts de l’ACA han explicat a EL 9 NOU que “aquestes actuacions consisteixen a retirar les acumulacions de vegetació i arbres morts i caiguts a la llera, reordenar les acumulacions puntuals de sediment que puguin suposar un risc de desbordament en cas de nous aiguats i restituir les motes de protecció malmeses per la força de l’aigua” amb l’objectiu de “garantir la correcta circulació dels cabals en cas de nous aiguats, i minimitzar el risc d’inundació”.

Afegeixen que a l’hora de fer els treballs es mira de “respectar la vegetació autòctona que encara conserva un bon estat”. En aquest sentit, “s’ha consensuat amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural el protocol a seguir per garantir la correcta execució dels treballs”.

Amb tot, des de l’ACA admeten que “per dur a terme els treballs de retirada dels arbres i acumulacions de vegetació cal emprar sovint maquinària de grans dimensions”. En tot cas, ho fa “buscant l’equilibri entre garantir la capacitat de desguàs de les lleres i el bon estat de l’entorn”. A tot Catalunya, l’ACA executa més de 600 actuacions en zones afectades pel Glòria amb una inversió d’uns 25 milions d’euros.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't