L’entitat Les Franqueses Imagina ha denunciat una actuació de neteja de vegetació que s’ha fet al torrent de Can Gorcs, de Llerona, i que considera totalment desmesurada fins al punt que no descarta portar el tema al jutjat.
El fet el va plantejar Èlia Montagud, número 5 a la llista d’Imagina Esquerra en Comú en les eleccions municipals, en el darrer ple de l’Ajuntament amb una pregunta dirigida al regidor d’Urbanisme i Pagesia, Jordi Ganduxé. El regidor va respondre que calia actuar perquè hi havia arbres en males condicions que amenaçaven de caure sobre pistes del Club de Tennis els Gorchs.
Els treballs els va fer l’empresa Presegue Treballs Forestals, de Tona, en un tram d’uns 600 metres on el torrent passa per la urbanització dels Gorcs. “Ho han arrasat tot. Era un bosc de ribera molt interessant dels quals al Vallès Oriental n’hi ha molt pocs, són molt rics biològicament i donen refugi a poblacions d’amfibis amenaçades”, diu Montagud.
El regidor Ganduxé va explicar en el ple que l’actuació s’havia fet a petició de l’associació de veïns dels Gorcs i pel risc que representaven alguns arbres. Montagud, però, explica que “potser alguns arbres sí que representaven perill, però la majoria no”. Es van eliminar pollancres, àlbers o verns i altres plantes com falgueres o cues de cavall. Montagud alerta que, tal com ha quedat el torrent, hi ha risc d’inundació si es produeix un nou temporal, per la manca de vegetació que contingui l’aigua.
Aquest dijous, l’Ajuntament ha emès un comunicat en què diu que, després de les reiterades queixes del Club de Tennis els Gorchs, tècnics municipals van fer una inspecció a la zona i van detectar branques de grans dimensions trencades i arbres clarament desfalcats que suposen un perill i que comprometen la capacitat de desguàs del torrent. Afegeix que arran de les tempestes del novembre, el temporal Glòria i les previsions d’increment d’aquest tipus de fenòmens, es constata “la necessitat de l’actuació immediata per evitar riscos que suposen la caiguda d’arbres i de branques a la zona”.
Sobre el permís de l’ACA, diu que “tot i que les actuacions en aquesta zona són en part competència de l’ACA, sempre s’actua en primera instància i per via d’urgència, si s’escau, per motius de seguretat” i que “quan hi ha una situació excepcional es prioritzen les actuacions de seguretat a la tramitació administrativa davant de l’ACA”. Tantmateix, la tramitació amb l’ACA s’ha fet “pels canals pertinents”. I remarca que, segons la Llei 10/2001 del Pla Hidrològic Nacional, els ajuntaments tenen competència per fer aquest tipus d’accions en nucli urbà i “en el cas del torrent dels Gorcs, el 85% d’aquesta actuació s’ha fet en nucli urbà”.
{{ comment.text }}