El Consell Comarcal proposa que els ajuntaments es coordinin per impulsar la promoció econòmica

El Consell Comarcal del Vallès Oriental proposa als ajuntaments que uneixin esforços per ser més eficients en les polítiques de promoció econòmica.


El 9 Nou
10/06/2012

Ho va explicar el president del consell, Josep Orive, i el conseller de Promoció Econòmica, Pere Rodríguez, després de reunir-se amb el Consell d’Alcaldes i d’escoltar les propostes que els va fer en aquest sentit el gerent de Serveis de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació, Leandre Mayola.

“Es tracta de fer una sola diagnosi i d’impulsar un sol projecte per potenciar l’economia en el territori de forma conjunta. Parlem, per exemple de serveis de suport a les empreses o de polítiques de turisme”, diu Pere Rodríguez. “L’objectiu és rendibilitzar els recursos existents ara als ajuntaments i evitar la seva dispersió”, va insistir Orive. En aquest sentit, els representants del consell van valorar la feina que ja fan alguns ajuntaments a través dels respectius serveis de promoció econòmica, especialment Granollers o Mollet, però pensen que unificant esforços i coordinant actuacions, els resultats poden ser més positius. Una de les possibilitats que es posen d’exemple és que es concentrin en un sol lloc les polítiques de suport a un sector concret, com pot ser el químic o l’alimentació o bé el turisme, en comptes de tenir-lo dispers en diversos municipis. D’aquesta manera els interlocutors empresarials i socials tindrien més clar on dirigir-se. Orive i Rodríguez van remarcar que a la comarca del Garraf ja funciona una agència d’aquestes característiques i que se n’estan creant a altres comarques, com el Maresme, el Berguedà o el Vallès Occidental. “La creació de l’agència és una sortida, però són els alcaldes els que han de decidir”, conclou Orive.

Cap ajuntament s’ha pronunciat sobre la proposta del Consell Comarcal, però la regidora de Promoció Econòmica de Granollers, Andrea Canelo, s’ha mostrat oberta a debatre el model. “Potser val la pena que comencem a pensar a agrupar-nos per estalviar recursos i buscar l’eficiència”.

POLÍTIQUES D’OCUPACIÓ

El Consell d’Alcaldes també va escoltar les explicacions que va donar la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez sobre la nova política d’ocupació que vol impulsar el govern català. D’entrada, Sanchez va explicar que el govern de l’Estat ha suprimit tots els plans d’ocupació i que les polítiques actives d’ocupació han vist reduït el seu pressupost en un 57%. Sánchez va anunciar que la Generalitat vol canviar el model de prestació de les polítiques d’ocupació i obrir-les al sector privat. Així es vol reduir la despesa estructural dels serveis d’ocupació que, segons ella, s’emporta el 60% dels recursos.

El pla de la Generalitat és que hi hagi un sol interlocutor en polítiques d’ocupació a cada comarca i aquest podria ser una empresa privada. En aquest sentit, els alcaldes es van mostrar preocupats per un model que pot afectar la prestació dels serveis d’ocupació que han donat fins ara els ajuntaments. Andrea Canelo advertia del risc de privatitzar el servei d’ocupació. “Em sembla un despropòsit. Si la preocupació prioritària és col·locar la gent perquè deixin de percebre la prestació de desocupació, el col·lectiu de persones que ja no cobra cap prestació pot quedar més desprotegit”.

Santiago Cucurella, president de la Fundació Martí l’Humà, un dels agents oficials de col·locació i recol·locació, ho veu d’una altra manera. “Veiem bé qualsevol cosa que sigui eficient i costi pocs diners públics. Si una agència de col·locació costa zero a l’erari públic ho veiem millor que si costa milers d’euros i si a més és eficient, encara millor”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't