En aquest sentit, ha afegit que és el sector econòmic més important de la comarca i que tendex a un creixement moderat malgrat la crisi econòmica. Les jornades estan impulsades pel sindicat UGT i consten d’una part amb ‘getting contacts’. Es tracta d’entrevistes de pocs minuts entre productors, comercialitzadors o grans empreses de la indústria alimentària. L’objectiu és que es coneguin i estableixin relacions laborals per potenciar el treball en xarxa.
Josep Mayoral ha indicat que s’ha de treballar específicament sobre aquest sector amb jornades d’aquest tipus, on es poden establir relacions per potenciar el treball en xarxa en el sector. Segons l’alcalde, el Vallès Oriental és una de “les comarques punteres” de Catalunya pel que fa a l’àmbit agroalimentari.
El secretari comarcal d’UGT al Vallès Oriental, Oscar Riu, ha afegit que aquest sector és un “petit tresor” de la comarca i de Catalunya, en tant que resisteix la crisi econòmica i “no ha perdut gairebé ocupació”, perquè “la seva deslocalització és difícil”. Tot i així, ha avisat que necessita millorar en el treball en xarxa, la innovació i la formació pels seus treballadors. El sector agroalimetari dóna feina a unes 3.000 persones al Vallès Oriental.
Segons dades facilitades durant les jornades, Catalunya exporta 700.000 tones de carn de porc l’any. Es tracta d’una xifra que representa gairebé el 40% de les exportacions de Catalunya. En aquest sentit, el territori català té una producció de carn de porc similar a la de països com Dinamarca o Bèlgica.
Aquestes jornades sobre “Alimentació i Territori” han estat organitzades pel sindicat UGT juntament amb la Taula de la C17, Bracons i Eix Transversal. Aquest òrgan està integrat per diferents entitats, administracions i empreses de les comarques de Girona, Lleida, Vallès Oriental, Bages, Berguedà i Osona. El seu objectiu és potenciar la indústria alimentària i determinar les estratègies de creixement i de projecció del sector.
Aquests territoris representen el 90% del sector porcí de Catalunya i més del 80% del vacum, la llet, del cereal i la fruita dolça. Es tracta del 46% de la industria alimentària catalana, amb més de 800 centres de treball i 34.500 treballadors.