L’objectiu és potenciar un sector econòmic i, al mateix temps, protegir valors naturals i patrimonials i una major sobirania alimentària a través del consum de productes de proximitat. Segons un dels documents del pla, al qual ha tingut accés EL 9 NOU, l’Ajuntament es compromet a vetllar per la integritat dels sòls agraris i forestals del pla de Palou, la serra de Llevant i la serra de Ponent, dotar els veïns dels serveis i equipaments adequats i promoure la dinamització de l’activitat agrària.
Un dels primers treballs del pla és un estudi exhaustiu sobre l’activitat agrària a Granollers que ha coordinat l’enginyer agrònom Vicenç Planas. Les conclusions d’aquest estudi enumeren un seguit d’elements positius per a l’agricultura de Palou: la valoració creixent dels productes de proximitat entre els consumidors, la disponibilitat creixent de varietats tradicionals, un mercat proper i aparentment receptiu al producte local, la millora relativa d’algunes activitats agràries respecte de la resta de sectors econòmics, el manteniment d’un teixit agrari relativament dinàmic a la comarca, un sector industrial agroalimentari capdavanter en l’àmbit comarcal i la demanda creixent d’altres productes i serveis a l’espai rural, com el lleure o el turisme.
En canvi, segons el mateix estudi, les febleses del sector agrari a Granollers són un model productiu molt extensiu i poc diversificat, poca orientació al mercat local, un reduït nombre de professionals que viuen del sector agrari, l’elevada fragmentació de les parcel·les i les propietats, la baixa cooperació entre productors i propietaris, l’aparent reticència dels propietaris a formalitzar contractes d’arrendament, la presència d’activitats incompatibles amb l’entorn agrari o la climatologia, que presenta certes limitacions a la producció respecte d’altres zones properes com el Maresme o el Baix Llobregat. L’estudi també inclou com a amenaces el context de crisi generalitzada la disminució d’ajuts públics en general i la reducció dràstica del sector agrari en els darrers anys.
L’estudi fa un seguit de propostes concretes per tal de passar d’una agricultura residual a una agricultura dinàmica i aposta per la professionalització, l’impuls d’un producte diferenciat i dirigit preferentment al mercat local, la recuperació de varietats tradicionals, l’aplicació de tècniques de producció respectuoses amb l’entorn, consolidar circuits curts de comercialització i afavorir la cooperació entre productors, propietaris, institucions i ciutadania.
Un pla d’actuació per a l’any vinent
El regidor de Programació, Medi Ambient i Espais Verds, Albert Camps, explica que, a partir de les dades de l’estudi i del treball que s’ha fet amb la participació de veïns, propietaris i el Consell de Poble, s’establirà un pla d’actuació amb un calendari i uns costos concrets al llarg de l’any vinent. Camps remarca que Palou és un espai d’organització econòmica on l’activitat agrària és compatible amb altres activitats i la conservació dels valors patrimonials i paisatgístics. El regidor destaca les actuacions que ja s’han fet a l’espai, com la reforma de la carretera, la millora de l’enllumenat i l’arranjament de camins o de serveis com el clavegueram.