La jutgessa del jutjat de primera instància número 3 de Granollers ha ordenat a Triodos Bank que reemborsi més de 20.000 euros que havia invertit un client en els Certificats de Dipòsits d’Accions (CDA), també coneguts com a ‘preferents verdes’, d’aquesta entitat neerlandesa, tot declarant nuls els contractes signats.
Segons ha informat aquest dimarts el Col·lectiu Ronda en un comunicat, la sentència apunta que el banc “no va informar suficientment dels riscos del producte”, per la qual cosa “ha incomplert amb el deure d’informació”. També indica que és “raonable que un ciutadà mitjà pugui sentir-se atret pel producte pel fet de disminuir el risc de pèrdua del capital invertit davant l’estabilitat del mercat on havien de ser emesos”.
La cooperativa d’advocats assegura que es tracta del primer dictamen relacionat amb aquesta problemàtica a la ciutat vallesana i que la resolució considera que el banc “no va informar de la substitució de les regles de determinació del preu per obtenir liquiditat” en determinats casos com ara saturació del mercat intern, alteració del valor dels títols adquirits, pèrdua de la inversió o reducció considerable del valor.
El grup de lletrats recorda que el valor dels CDA “havia d’estar garantit pel propi valor comptable de l’entitat” i constata que es va infringir “el deure d’informació sobre els riscos i la possibilitat de pèrdues econòmiques”.
Els CDA conformaven un producte financer pensat per no tenir un preu variable, de manera que s’evitava l’especulació, i referenciat en el valor de les accions de la banca ètica. A partir del 2017 la rendibilitat d’aquest producte va baixar i, en un cas semblant a les preferents de Bankia, a partir del març del 2020 els clients van deixar de tenir accés als seus estalvis invertits. A l’Estat, segons els càlculs del Col·lectiu Ronda, hi ha més de 7.000 usuaris afectats.
{{ comment.text }}