L’economia vallesana recupera força i creix per sobre de la mitjana el 2014

L’economia comarcal recupera el pols perdut en el dilatat període de crisi que va arrencar l’any 2008.

El 9 Nou
19/10/2015

El PIB del Vallès Oriental va registrar l’any passat un creixement del 3,53%, similar al que s’havia produït el 2007 (que marca la fi del període expansiu de la dècada passada), amb el matís que l’increment d’aquell any estava precedit per un període expansiu i, en canvi, el de l’any passat arribava després d’alguns exercicis d’evolució econòmica molt feble.

El creixement econòmic registrat a la comarca supera clarament els paràmetres mitjans de Catalunya, segons es desprèn de l’Anuari Comarcal de Catalunya Caixa, els resultats del qual es van conèixer la setmana passada. L’Anuari avalua l’evolució de l’economia a les 41 comarques catalanes i conclou que arreu del país es va registrar un creixement de l’1,52%. Al Vallès Oriental, el creixement econòmic va més que doblar aquesta xifra i, de fet, és el quart més elevat de tot el país i el segon de l’àrea metropolitana. Només l’Alta Ribagorça, les Garrigues i el Baix Llobregat tenen evolucions més elevades que el Vallès Oriental.

SERVEIS I INDÚSTRIA AL CAPDAVANT

La bona evolució econòmica de la comarca va tenir com a principals protagonistes el sector serveis i la indústria. Els serveis, que constitueixen el principal sector econòmic de la comarca, van créixer clarament per sobre de la mitjana catalana i es van convertir en el principal motor de l’evolució positiva de l’economia vallesana. Els serveis van acumular un 4,77% de creixement, clarament afavorits per l’evolució positiva del comerç (+4,62%) i les activitats immobiliàries (+5,48%).

També va evolucionar a l’alça el sector industrial, que a la comarca té un pes clarament superior al de la mitjana catalana (mentre que al Vallès la indústria representa un 35% del total del PIB, a Catalunya està a la ratlla del 20%). L’any passat, la indústria va créixer un 2,85%, gràcies a les activitats manufactureres, encapçalades pel sector químic, que va compensar clarament l’evolució encara descendent de les activitats metal·lúrgiques i farmacèutiques.

Al contrari que els dos anteriors sectors, l’agricultura i la construcció encara van tenir evolucions negatives durant l’exercici passat. El sector primari (descens del 5,90%) es va veure afectat per les davallades produïdes en els cereals i les hortalisses, que gairebé va compensar el creixement en plantes farratgeres. En canvi, la ramaderia va baixar clarament en gairebé tots els àmbits (porquí, boví i aviram).

La construcció continua el descens d’exercicis anteriors, però aquest cop molt més moderats (descens de l’1.7%, quan el 2013 havia estat del 8,8%). Només creix la rehabilitació, però de manera insuficient per compensar les caigudes en l’àmbit residencial (especialment en habitatges acabats), la no residencial i també en obra civil.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't