Tres granges de la comarca, abocades a tancar per la decisió de Danone de deixar de comprar-los llet

Tres granges de la comarca que sumen unes 300 vaques lleteres tancaran aquest mes de nombre després que l’empresa Danone hagi decidit deixar de comprar-los llet.


El 9 Nou
24/11/2015

A final de març, el fabricant de productes làctics, amb instal·lacions productives a Parets, va comunicar a quatre explotacions del Vallès Oriental la seva decisió, i que aquesta es faria efectiva al cap de vuit mesos. Durant aquest termini, les granges podien buscar compradors alternatius. Només una explotació, situada a Santa Eulàlia, ha aconseguit trobar-ne. Les altres tres –una de Marata, una de Llerona i una de Llinars– no ho han pogut fer o ja no n’han buscat i, per tant, acabaran tancant. Hi ha una cinquena granja, també de les Franqueses, a qui Danone deixarà de comprar a final de març i que, si no troba alternativa, també deixarà de produir llet.

En tots els casos, els titulars de les explotacions són persones majors de 65 anys o que estan a punt de fer-los. És un criteri que sorprèn a l’associació de ramaders que aplega els productors de llet del Vallès Oriental i a alguns del Maresme i el Baix Llobregat. “S’ha considerat que no són explotacions viables per l’edat dels seus titulars. El criteri correcte potser seria el de la qualitat de la llet que es produeix, però això no ha passat”, lamenten des de l’entitat, que també recorda que, tot i que els titulars són grans, tenen treballadors que estan en edat laboral. Entenen que la decisió de Danone ha estat “una empenta per tancar ara” tot i que potser també ho haurien acabat fent a curt o mitjà termini.

Aquests tancaments representaran la desaparició del 15% del sector de la llet al Vallès Oriental, segons les dades facilitades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a EL 9 NOU. Segons l’associació de vaquers, ara quedaran al voltant de 30 explotacions de vaques de llet al Vallès Oriental. En caps de bestiar, aquest novembre se’n perdran uns 300 dels 4.000 que l’entitat calcula que sumen les granges associades.

Aquestes baixes en granges i caps de bestiar se sumen a les que s’han anat produint en els darrers anys en una comarca on hi havia hagut el doble d’explotacions. La caiguda en nombre d’animals no és proporcional perquè algunes de les granges que resisteixen han optat per ampliar el nombre de vaques i la producció aprofitant el fi de les quotes marcades per la Unió Europea, que els limitaven el nombre de litres que es podien produir. “La mesura que exerceix l’empresa no beneficia el sector”, afirma Manel Cunill, gerent de l’Agrària del Vallès.

Fonts de Danone han explicat a EL 9 NOU que l’empresa i els productors afectats van signar l’acord que prorrogava la relació comercial entre les dues parts fins aquest novembre i recorden que l’empresa “té una relació estable i de llarg termini amb els ramaders que inclou contractes anuals, ajudes tècniques a l’eficiència i a la qualitat de les ramaderies”. Amb tot, no han entrat a valorar els motius per no renovar els contractes amb aquests productors i el fet que tots els seus titulars fossin persones en edat de jubilar-se. Fonts del Departament d’Agricultura reconeixen que la finalització dels contractes s’ha fet de manera correcta i alertant els titulars de les granges amb nou mesos d’antelació.

LA PUNTA DE L’ICEBERG

Fonts del sector vaquer de la comarca, però, temen que les empreses que els compren la llet puguin anar reduint les quantitats o no renovant els contractes. Per Cunill, els casos de les tres granges que tanquen aquest mes arran de la decisió de Danone de deixar-los de comprar llet són “la punta de l’iceberg” d’un problema més ampli i que afecta tot el sector, que “requereix suport i, sobretot, un preu just”. La supressió de les quotes lleteres ha fet augmentar la producció de llet a Europa. A més, els preus han anat baixant. “Pressionen molt. El preu ha anat baixant i baixant. És ruïnós pel pagès que s’estigui venent un litre de llet a 57 cèntims als supermercats”, lamenta Josep Guinart, ramader de Can Ramis, a Marata, un dels afectats. Per Guinart, caldria assegurar un preu d’uns 360 euros/tona de llet per “poder guanyar-se la vida”. En alguns casos, ja es paga per sota dels 300 euros.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't