En Francesc Molins fa 12 anys que va posar en marxa Alpines les Feixes, una granja de cabres lleteres al Moianès. Fart de l'”excés de burocràcia” i de les “coaccions i amenaces”, ha decidit declarar-se insubmís davant el Departament d’Acció Climàtica. “Ens tracten molt injustament, gairebé com a terroristes. Estem fiscalitzats pel nostre propi departament i això és molt trist”, denuncia.
Aclareix, quan tingui una inspecció, si detecta “qualsevol paraula fora de lloc” convidarà l’inspector a marxar. Es nega, a més, a fer paperassa “innecessària i duplicada”. De la seva banda, Acció Climàtica diu que les inspeccions es fan per “salut pública” i alerta que la insubmissió “pot posar en perill la seva explotació i les granges veïnes”.
A Alpines les Feixes en Francesc Molins elabora llet de cabra, iogurts, formatge fresc, mató i quefirs. Van posar en marxa la granja l’any 2011 amb una quinzena de cabres de la raça Alpina i, a dia d’avui, en tenen gairebé un centenar. Fa temps que Molins està molest amb el tracte que rep per part de l’administració, ja que considera que és “molt injust”. “Per una banda se’ns diu que som un sector clau pel territori i que hem de créixer, però per altra banda se’ns tracta malament”, lamenta aquest ramader del Moianès.
Critica que quan tenen algun control o inspecció reben “coaccions contínues”. “Ens diuen que si no fem tal cosa tindrem retallades en ajuts i això és inadmissible perquè és una coacció constant al sector”, lamenta. Creu que allò que hauria de fer l’administració és “donar suport” al sector primari i considera que “si detecten algun defecte ens haurien d’ajudar a corregir-lo i, en canvi, estan fent totalment el contrari. Ens posen pals a les rodes constantment”.
Davant d’aquesta situació “límit” ha decidit declarar-se insubmís i ha enviat una carta al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, per a comunicar-li. Molins ha explicat que aquesta insubmissió consistirà en negar-se a fer paperassa “innecessària”: “Ens demanen moltes coses innecessàries i duplicades o triplicades. No les faré perquè no hi ha cap necessitat”.
Posa d’exemple que en la darrera inspecció que va tenir li van posar una notificació perquè només tenia arxivades les receptes dels últims dos anys, mentre que està obligat a tenir les dels últims cinc. “Per què haig de tenir arxivades les receptes dels últims cinc anys si el Departament ja les té a mà perquè són telemàtiques i van a parar directament a l’administració?”, es pregunta el ramader.
També deixa clar que no tancarà les portes de casa seva als inspectors però avisa que “a la mínima paraula fora de lloc, aquella persona marxarà de casa meva”. “Que diguin el que vulguin, jo mereixo el mateix respecte que tothom i no haig de suportar aquestes actituds”, denuncia. Molins diu que no té por a possibles represàlies:
“Estic molt tranquil, no he dit cap mentida. Ells saben que ho poden corregir, només falta la voluntat per a fer-ho”. També creu que altres ramaders o pagesos se sumaran a la protesta perquè la situació del sector primari és “insostenible”.
Trobada per analitzar les situacions concretes
De la seva banda, el Departament d’Acció Climàtica ha dit que oferiran a Francesc Molins una trobada amb representants del departament per analitzar “les situacions concretes” que s’hagin pogut viure durant les inspeccions a la seva explotació.
També recorden que els veterinaris fan inspeccions a les granges per una qüestió de “salut pública” i alerten que la insubmissió “no només pot posar en perill la seva explotació, sinó que pot comprometre la salut i la viabilitat de les explotacions veïnes”. Asseguren que les inspeccions tenen per objectiu reduir la possibilitat que entrin malalties a les granges i que això pugui acabar afectant a la seguretat alimentària.
{{ comment.text }}