Una granja de vaques de Sant Esteve, la primera que s’adapta a la Llei de Benestar Animal

La polèmica Llei de Benestar Animal que s’imposa des d’Europa i que s’ha d’aplicar l’any que ve, el 2013, ha posat contra les cordes els ramaders catalans.

El 9 Nou
10/09/2012

Si el sector ja estava severament tocat des de feia anys –augment constant de preu del pinso, del gasoil, especulació del cereal, el preu que les grans empreses els paguen per la llet, marques blanques…– la nova llei marca tot un seguit de preceptes que molts ramaders no podran afrontar, sigui per falta d’espai físic o per dificultats a l’hora de finançar les reformes que haurien de fer a les instal·lacions per adaptar-se a la normativa europea.

En els darrers anys, moltes explotacions de la comarca del Vallès Oriental han plegat. En el cas del sector boví, tant de carn com de llet, les xifres són clares: l’any 2002 hi havia 325 explotacions. Ara, deu anys més tard, n’hi ha 254, un 22% menys. De tota manera, aquestes xifres negatives contrasten amb l’augment de bestiar a les granges, que ha passat de 41.559 a 49.665 exemplars en total.

De manera que hi ha menys granges però s’han fet més grans.
Un d’aquests ramaders és Josep Ribas, amb establiment familiar al mas Andreu de Santa Maria de Palautordera però amb la nova granja de 150 vaques lleteres en terme de Sant Esteve de Palautordera. Amb el nou pla urbanístic de Santa Maria van sorgir els primers entrebancs per ampliar la granja de sempre i per això es va instal·lar a Sant Esteve, on va fer la nova granja per a vaques adaptada totalment a la nova Llei de Benestar Animal que entrarà en vigor d’aquí a mig any: “Malgrat les dificultats del sector i de totes les pegues que ens posen tant des de les administracions com de les grans empreses lleteres a l’hora de fixar el preu del litre de llet, volem mirar endavant sense por. Per això hem fet aquesta inversió aquí, en terme de Sant Esteve”, diu Ribas.

La granja de Ribas a Sant Esteve està totalment adaptada a la normativa que vindrà. L’espai és un cobert, semblant a un pavelló esportiu, obert i ventilat als quatre vents amb una superfície total de 1.800 metres quadrats. De moment, ara hi tenen unes 150 vaques lleteres però n’hi podrien caber fins a 180, perquè la llei marca un mínim de 10 metres quadrats per a cada animal. De l’explotació en surten cada dia 1.800 litres de llet, que comercialitzen a una de les grans empreses lleteres que operen a Catalunya i que marquen el preu.

Però els preceptes de la Llei no s’acaben només amb la superfície que farà rebaixar el nombre d’animals a les granges que no podran ampliar per impossibilitat física. Les imposicions són més severes. Les explotacions bovines han de tenir, com ja tenen els Ribas, matalassos d’aigua perquè les vaques hi puguin descansar més còmodament, un espai completament separat i adequat per munyir-les i, fins i tot, raspalls que els animals engeguen automàticament i amb els quals es poden relaxar.

Per tirar endavant sense tants costos, Josep Ribas cultiva el menjar que els dóna, des de l’alfals i el raigràs fins al blat de moro i l’ordi. A més a més, amb la seva dona complementen el negoci amb una casa rural que tenen a tocar i estan pensant a elaborar productes derivats de la llet allà mateix per vendre’ls directament al consumidor.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 895 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't