El 18 d’octubre Protecció Civil farà sonar les sirenes de risc químic del Vallès Oriental, Vallès Occidental est, Selva, Bages, Berguedà i Aran

La prova es farà a les 11:00 hores i, a més de sentir les sirenes, la població d’aquestes zones rebrà una alerta al mòbil

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya disposa d’una xarxa de sirenes de risc químic instal·lades als municipis que poden quedar afectats per un accident en una indústria considerada de risc químic en motiu de la tipologia i quantitats de substàncies perilloses amb què treballa. Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA per Tarragona i PLASEQCAT per la resta de Catalunya). Les sirenes de risc químic estan pensades exclusivament per informar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic que els pugui afectar greument.

Aquest any 2023, Protecció Civil de la Generalitat ha reprès les proves d’activació d’aquestes sirenes de risc químic després de la campanya de comunicació a la població de les mesures d’autoprotecció en cas d’accident químic, en la qual s’ha reforçat la idea de la necessitat del confinament.

L’objectiu de les proves de sirenes de risc químic és comprovar que funcionen correctament i, alhora, familiaritzar la població amb els sons d’avís. L’activació de les sirenes de risc químic es preveu sempre i exclusivament en cas que calgui el confinament de la població amb motiu d’un accident químic greu.

Aprofitant la represa de les proves, se n’ha actualitzat el format amb l’objectiu de territorialitzar-les i poder arribar millor a la població afectada.

L’activació de les sirenes es preveu en cas que calgui

el confinament de la població per un accident químic greu

Així, el proper 18 d’octubre de 2023 a les 11 hores es realitzarà la prova de les sirenes de risc químic ubicades a la Catalunya Central (Bages i Berguedà), a l’Aran i a l’est de l’àrea metropolitana de Barcelona incloent la zona de la Tordera (Vallès Occidental est, Vallès Oriental i la Selva). Concretament, s’activaran les sirenes de risc químic dels municipis següents:

  • Vegueria de la Catalunya Central
    • Bages: Castellgalí (1) i Sant Vicenç de Castellet (3)
    • Berguedà: Puig-reig (1)

  • Vegueria de Barcelona
    • Vallès Occidental est: Polinyà (2) i Santa Perpètua de Mogoda (1)
    • Vallès Oriental: Granollers (3), Gualba (3), Montornès del Vallès (2), Parets del Vallès (1) i Sant Celoni (2)

  • Vegueria de Girona
    • La Selva: Riells i Viabrea (1)

  • Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran
    • La Val d’Aran: Les (1)

A més, es preveu que aquestes sirenes també se sentin als municipis de Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per la seva proximitat.

Una novetat que s’incorpora aquest any és que la població, a més de sentir la sirena, també rebrà una alerta al mòbil informant de l’inici de la prova i l’activació de les sirenes. L’alerta al mòbil es podrà rebre també en alguns municipis limítrofs als abans indicats on s’ubiquen les sirenes.

Quinze minuts després de l’activació inicial es tornaran a activar les sirenes de risc químic aquest cop amb el so de fi de confinament i finalitzarà la prova.  No hi haurà enviament d’alerta al mòbil a la finalització de la prova.

Enquesta per avaluar-ne el funcionament

Amb l’objectiu d’avaluar el funcionament de les proves d’alertes, s’ha preparat una enquesta amb un qüestionari breu per tal que la ciutadania pugui reportar si l’ha escoltat adequadament i ha rebut l’avís al mòbil:  https://arcg.is/1mS58z0

En conjunt, les zones de cobertura teòrica d’aquestes 12 sirenes inclouen un cens de més de 112.000 persones, d’acord a dades de l’Idescat.

Als municipis anteriors se situen 53 establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT. Una dada similar al nombre d’indústries dels polígons químics de Tarragona

Com funciona la prova?

El so d’inici de les sirenes per risc químic són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El so de fi d’alerta és un senyal continu de 30 segons de durada.

En cas real, en cas de sentir la sirena i rebre l’alerta al mòbil cal confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins que s’acabi l’avís.

Les sirenes de risc químic de Catalunya estan ubicades a les zones de població que els estudis de seguretat industrial determinen que poden quedar afectades greument per un accident químic en les indústries que treballen amb grans quantitats de substàncies químiques. Per saber si viviu en una d’aquestes zones afectades pel risc químic, podeu consultar el Mapa de Protecció Civil de Catalunya.

Aprofita aquestes proves per posar en pràctica les mesures d’autoprotecció. Confina’t. Participa

Més informació a: interior.gencat.cat/riscquimic

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 180 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't