El Congrés d’Acústica, celebrat a Granollers, alerta del risc d’estar sotmès a soroll elevat

El congrés posa de relleu la importància de la implantació de les zones de baixes emissions (ZBE)

El quart Congrés d’Acústica de Catalunya (AcustiCAT), que s’ha celebrat dilluns i dimarts al Teatre Auditori de Granollers, ha posat de relleu el risc que representa per a la salut estar sotmès a nivells de soroll elevats.

La segona sessió, aquest dimarts, ha permès conèixer dades globals de les investigacions d’ISGLOBAL, amb la investigadora Sasha Khomenko, i dades de l’àrea de Barcelona aportades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El 57% de la ciutadania de Barcelona està sotmesa durant tot el dia a valors de soroll superiors als que recomana l’Organització Mundial de la Salut i un 27% a nivells molt per sobre del llindar. El trànsit és la principal font d’aquest soroll.

La implementació de les zones de baixes emissions (ZBE) ha estat motiu de debat en la segona jornada del congrés. La tècnica de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Granollers Marta Chillida va posar èmfasi en la necessitat de coordinació dels desplaçaments diaris a la ciutat.

El congrés també ha posat de relleu que l’electrificació del transport és clau per a la reducció del soroll a les ciutats.

El Congrés, que han organitzat el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de Granollers i Sant Cugat, l’Associació Catalana de Consultors Acústics (ACCA) i el Laboratori d’Enginyeria Ac´ústica i Mecànica de la Universitat Politècnica, tindrà la continuació d’aquí a dos anys amb la cinquena edició que ja s’ha anunciat que es farà a Manresa.

“SONS DE GRANOLLERS”

La primera jornada del congrés, dilluns, també va servir per llançar el projecte de participació ciutadana “Sons de Granollers”, amb una plataforma que pretén mapificar entorns sonors positius i zones tranquil·les a la ciutat a partir de petits vídeos que envia la ciutadania.

Durant el congrés, s’ha lliurat el segon Premi Acusticat a la trajectòria professional en aquest camp. De les sis candidatures presentades, el premi ha estat pel doctor Josep Maria Querol, que l’ha recollit de mans de l’alcaldessa, Alba Barnusell.

Querol va ser fundador i primer president de l’ACCA. És doctor en Enginyeria Tèxtil i Industrial, amb més de 40 anys al món de l’acústica, el soroll i les vibracions, des de l’estudi de la sordesa professional al disseny i aïllament acústic d’habitatges.

En el seu discurs d’agraïment, va reivindicar una inversió de més recursos i espai per a més professionals en un departament del soroll propi a l’administració que no depengui d’altres departaments.

PÈRDUA DE SONS A LA NATURA

La primera jornada del congrés, dilluns, va acabar amb un cinefòrum al cinema Edison, amb el documental El silencio que queda, d’Amparo Garrido.

Després, un col·loqui amb Joan Manuel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor; Toni Arrizabalaga, del Museu de Ciències Naturals de Granollers i Jordi Amenós, terapeuta i fotògraf de natura, alertava que la natura és cada vegada menys rica en sonoritat i de la pèrdua dels sons de natura.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't