El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha inclòs en el pressupost de l’any vinent partides destinades a crear una oficina per captar i gestionar fons europeus així com un servei per a l’agenda 20/30.
El consell ha aprovat un pressupost de 27,6 milions en el ple celebrat aquest dilluns de manera telemàtica. És un 5,26% més que el pressupost anterior. Hi han votat a favor els grup del govern (PSC, Junts i En Comú Guanyem). ERC hi ha votat en contra i Cs i la CUP s’han abstingut.
El govern defineix el pressupost com a continuïsta, en espera que es concretin les aportacions dels diferents departaments de la Generalitat.
“S’ha fet sense retallar cap servei dels que s’estan prestant, una previsió d’increment del sou dels treballadors del 2% si finalment s’aprova en els pressupostos generals de l’estat, però amb una indefinició per part de la Generalitat que estem treballant tots els consells comarcals amb les entitats municipalistes, que són sobretot els contractes programa de Serveis Socials i Educació”, ha dit el president i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero.
Fonts del consell indiquen que el pressupost d’enguany es caracteritza per un menor nivell d’endeutament, equilibri en les compres i per buscar l’eficiència.
Cordero ha afegit que la voluntat és incorporar romanents amb altres ingressos que es puguin aconseguir. “Romanents que seran consensuats amb els diferents grups, com sempre ha estat la línia, per buscar finançament per als ajuntaments més petits que tenen dificultat per optar als fons generation o per a la seu del Consell Comarcal”.
Per part de l’oposició, el portaveu d’ERC ha comentat que: “Trobem a faltar un projecte de comarca i és una tònica que venim manifestant des de l’inici del mandat, fent sempre aquells projectes que proposa la Diputació o la Generalitat”, ha dit el portaveu i alcalde de Martorelles, Marc Candela.
Candela també ha criticat que no se’ls presentés a temps el pressupost per partides. Un aspecte que van negar els portaveus dels grups del govern.
Per partides, la de Polítiques Socials i Igualtat torna a ser la més important, amb 11,5 milions (41,87%), la mateixa quantitat que l’any passat.
L’àrea d‘Ensenyament, que inclou el transport escolar i ajuts de menjador, és la segona més gran, amb 9,6 milions (34,75%), amb un increment del 34,37%.
A Medi Ambient i Territori i Salut es destinen 1.2 milions (4,49%), amb un augment del 6,4%.
La partida de Desenvolupament Local experimenta l’augment més important, amb un 130%, fins els 1,2 milions. A Joventut es destinen 378.972 euros, un 40% més; i a l’Oficina d’Habitatge 326.970 euros, un 32,18% més.
De cara al 2022, el consell té aprovats un total de 202 convenis amb els ajuntaments en matèria de Turisme (39 ajuntaments), Medi Ambient i Territori (26), Polítiques Socials i Igualtat (39), Ensenyament (9), Habitatge (9), Joventut (22), Transformació Digital i Innovació Tecnològica (5), Assessoria Jurídica (2), Polígons d’Activitat Econòmica (32) i Ocupació (20).
Pel que fa als ingressos, gairebé la totalitat, un 98,58%, provenen de transferències corrents. Els ingressos per taxes i preus públics es preveu que siguin de 363.961 euros.
El pressupost també incorpora les aportacions econòmiques als grups polítics que es mantenen igual que l’any anterior. Hi ha un tram fix de 158,8 euros mensuals per grup i un tram variable de 201,1 euros mensuals per conseller i consellera comarcal.
També hi ha una remuneració de 95 euros a favor dels consellers per assistència als òrgans col·legiats, tret dels que tinguin dedicació parcial o exclusiva. I una indemnització de 50 euros per als portaveus dels grups polítics per cada sessió de la Junta de Portaveus.
El pressupost té un annex amb el pressupost del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, de 45,6 milions i de l’empresa pública Serveis Ambientals del Vallès Oriental (SAVOSA) de 19,9 milions.
{{ comment.text }}