Un estudi pioner del Museu de Ciències Naturals de Granollers constata que el conreu ecològic de vinyes n’augmenta la biodiversitat. El treball el publica la prestigiosa revisa Agriculture, Ecosystems and Enviroment i ha estat encarregat per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat al grup de recerca de biodiversitat i bioindicadors (BiBIO) del Museu de Granollers.
El treball, titulat Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity (Efectes del tipus de gestió de la vinya, orgànic o convencional, en la biodiversitat) aporta evidències de la rellevància de tenir conreus ecològic i un entorn natural conservat per incrementar la biodiversitat de les vinyes. Ha rebut el suport del Parc Natural del Montsant.
Entre els anys 2013 i 2014, la Denominació d’Origen Aualificada (DOQ) Priorat va encarregar als especialistes de Granollers una diagnosi sobre la biodiversitat present a les seves vinyes. L’equip d’investigadors van aplicar un disseny experimental basat en inventariar i comparar la riquesa de bioindicadors, en aquest cas papallones, plantes i ocells de vint vinyes diferents del Priorat.
En total, es van catalogar 168 espècies de plantes, 47 de papallones diürnes, 242 de nocturnes i 22 d’ocells. L’anàlisi de les dades constata que el tipus de tractament que rep la vinya per controlar les plagues en condiciona la biodiversitat i també la del seu entorn. L’estudi conclou que el Priorat, per la seva condició de zona mediterrània i baixa densitat de zones urbanes, és i ha de seguir sent un gran reservori de biodiversitat en mosaic de vinyes i espais naturals.
El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha promogut aquest estudi, pioner a la Península Ibèrica, ja que mai abans s’havien analitzat paràmetres de biodiversitat per fer-ne una comparativa entre vinyes conreades de manera convencional i terrenys amb agricultura estrictament ecològica.
L’estudi diu que són especialment els espais amb pràctiques ecològiques els que reflecteixen una diversitat d’espècies més elevada. I també constata que els efectes de l’agricultura ecològica son especialment importants en el cas dels organismes menys mòbils (plantes i papallones diürnes); en canvi, els ocells es veuen menys afectats perquè el seu radi d’activitat supera l’escala d’actuació on es feia el seguiment.
{{ comment.text }}