El Museu de Granollers publica un estudi sobre el conreu ecològic de vinyes

Ho publica la revista Agriculture, Ecosystems and Environment i constata que n’augmenta la biodiversitat

Un estudi pioner del Museu de Ciències Naturals de Granollers constata que el conreu ecològic de vinyes n’augmenta la biodiversitat. El treball el publica la prestigiosa revisa Agriculture, Ecosystems and Enviroment i ha estat encarregat per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat al grup de recerca de biodiversitat i bioindicadors (BiBIO) del Museu de Granollers.

El treball, titulat Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity (Efectes del tipus de gestió de la vinya, orgànic o convencional, en la biodiversitat) aporta evidències de la rellevància de tenir conreus ecològic i un entorn natural conservat per incrementar la biodiversitat de les vinyes. Ha rebut el suport del Parc Natural del Montsant.

Entre els anys 2013 i 2014, la Denominació d’Origen  Aualificada (DOQ) Priorat va encarregar als especialistes de Granollers una diagnosi sobre la biodiversitat present a les seves vinyes. L’equip d’investigadors van aplicar un disseny experimental basat en inventariar i comparar la riquesa de bioindicadors, en aquest cas papallones, plantes i ocells de vint vinyes diferents del Priorat.

En total, es van catalogar 168 espècies de plantes, 47 de papallones diürnes, 242 de nocturnes i 22 d’ocells. L’anàlisi de les dades constata que el tipus de tractament que rep la vinya per controlar les plagues en condiciona la biodiversitat i també la del seu entorn. L’estudi conclou que el Priorat, per la seva condició de zona mediterrània i baixa densitat de zones urbanes, és i ha de seguir sent un gran reservori de biodiversitat en mosaic de vinyes i espais naturals.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha promogut aquest estudi, pioner a la Península Ibèrica, ja que mai abans s’havien analitzat paràmetres de biodiversitat per fer-ne una comparativa entre vinyes conreades de manera convencional i terrenys amb agricultura estrictament ecològica.

L’estudi diu que són especialment els espais amb pràctiques ecològiques els que reflecteixen una diversitat d’espècies més elevada. I també constata que els efectes de l’agricultura ecològica son especialment importants en el cas dels organismes menys mòbils (plantes i papallones diürnes); en canvi, els ocells es veuen menys afectats perquè el seu radi d’activitat supera l’escala d’actuació on es feia el seguiment.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 309 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't