El Pla Director del Falgar proposa potenciar els valors naturals i educatius del parc

El document recomana reforçar la presència d’espècies vegetals

El Pla Director del Parc del Falgar i la Verneda, de les Franqueses, redactat per Aprèn, Serveis Ambientals, proposa un seguit de mesures per reforçar els valors naturals i la funció educativa d’aquest espai que ocupa unes 17 hectàrees d’una antiga sorrera a tocar del riu Congost, a Llerona.

El document, al qual ha pogut accedir EL 9 NOU, apunta a cinc actuacions principals per a la millora dels ecosistemes i la biodiversitat amb un pressupost estimat de 50.000 euros.

La intervenció més rellevant proposa reforçar la pantalla vegetal al voltant del llac amb una plantació densa d’1,5 o 2 metres d’amplada d’espècies arbustives i arbres de ribera que, juntament amb una tanca amb malla cinegètica, garantiria un efecte de barrera per protegir la fauna.

També es proposa la plantació de verneda, albereda i freixeneda al parc de la Verneda, tot resseguint el curs de l’aigua; proposa recuperar el tram final del torrent de Santa Margarida, un sector que es considera força descuidat actualment en els darrers 50 metres, però que el document diu que té una de les millors omedes amb pollancres de la conca del Besòs.

Una altra de les actuacions és la plantació d’una omeda al peu del talús del parc, conegut com la penya, el lloc més adient per recuperar aquest hàbitat. Es proposa retirar les espècies exòtiques i fer una plantació de nuclis d’omeda i freixeneda.

El pla també proposa declarar l’aula de natura, que s’està construint actualment com a nucli zoològic per poder tirar endavant un projecte de cria en captivitat d’amfibis i tortugues aquàtiques amb la finalitat de reforçar les poblacions autòctones i per obtenir un aprofitament pedagògic.

Al marge d’aquestes actuacions principals, el pla també n’apunta d’altres com la instal·lació de nius a la penya per afavorir espècies com el blauet o l’abellerol, hotels d’insectes, una bassa naturalitzada per a usos didàctics i una altra d’accés restringit només per a finalitats científiques, fer murs de pedra seca, posar troncs morts al llac o la plantació d’un pomar per a la recuperació de varietats de pomeres.

Jordi Enériz, membre d’Aprèn, destaca que cal fer compatible l’ús social del parc amb els valors naturals. “El missatge a transmetre insistentment és que, a banda de parc, és un espai seminatural amb una gran diversitat ornitològica, amb un gran interès educatiu i amb grans potencialitats de recerca.”

Afegeix que “el Falgar és una gran oportunitat per obrir la població als espais fluvials, per comprometre-la en l’ús sostenible del recurs de l’aigua i per acostar-la al coneixement de la fauna aquàtica, en especial de les aus i els amfibis. És un espai que ha de reforçar els valors de la Xarxa Natura 2000 del riu Congost, on la millora de la qualitat de l’aigua és una realitat que ha permès, per exemple, la recuperació d’un superdepredador, com és la llúdriga, però on encara hi ha molta feina sobretot en la regeneració dels boscos de ribera i posar fre a tantes plantes exòtiques”.

El Pla Director dedica un apartat a detallar les activitats educatives que es poden desenvolupar al parc. S’inclouen una trentena de propostes entre activitats escolars, per a famílies i públic en general, formació i voluntariat. L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, destaca aquest apartat.

“El pla ens diu totes les activitats que es faran els caps de setmana per al gaudi de l’entorn per a la gent. Uns vint caps de setmana l’any hi hauria activitats organitzades. I sobre la gestió, Colomés diu que el “pla director ens ha de dir quant costaria i l’Ajuntament ha de prendre la decisió però ja hi ha un parell d’empreses que s’hi han posat en contacte”.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 185 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't