El PSC de Granollers tomba una moció de rebuig a la sentència

Dues regidores del PSC han votat diferent a la resta del grup i s’han abstingut

La majoria del PSC a l’Ajuntament de Granollers ha tombat, aquest dilluns al vespre una moció presentada pels tres grups sobiranistes (ERC, JxGranollers i Primàries) que rebutja la sentència contra els líders polítics i socials, condemnats pel Tribunal Suprem.

En la votació, la moció només ha tingut 8 vots favorables, 4 de JxGranollers, 3 d’ERC -faltava el regidor Enric Gisbert- i el de Primàries. Dels 14 regidors del PSC hi han votant en contra només 12 ja que les regidores Mònica Oliveres i Maria Villegas, han votat diferent dels seus companys i s’han abstingut. És la primera vegada que el grup del PSC mostra públicament diferències ja que, habitualment, les mocions no es voten en el ple sinó en la junta de portaveus.

A més del rebuig a la sentència, la moció reclamava la llibertat per als presos i el retorn dels exiliats, el compromís amb el dret a l’autodeterminació, d’acord amb el que diuen diversos tractats internacionals, reafirma el caire pacífic del moviment independentista, condemna els intents de criminalitzar-lo, dona suport a l’assemblea d’electes i s’adhereix a totes les manifestacions de rebuig a la sentència.

El PSC havia presentat una redacció alternativa que no va ser acceptada, però, pels grups de l’oposició. La proposta, que ha llegit el portaveu socialista, Jordi Terrades, reclama el diàleg com a única via de solució, el retorn a la via política, rebutja totes les actuacions violentes i expressa la voluntat de fer tots els esforços per revertir la situació de presó dels líders polítics i socials condemnats.

En la presentació de la moció, Núria Maynou ha remarcat que “el càstig, l’escarment i la repressió no poden resoldre res”. Ha destacat la necessitat de “no caure en electoralismes” i impulsar una estratègia unitària i ha fet una crida “a la mobilització permanent i pacífica”. Ha emplaçat al PSC “a situar la ciutat en el cantó just de la balança”.

Mònica Ribell, de Primàries, ha remarcat que, com fa més de quaranta anys amb moviments com l’Assemblea de Catalunya “avui tornem a reivindicar la llibertat i l’amnistia per als presos polítics. I interpelava al PSC. “Creuen que és justa la sentència, senyors del PSC?”. I ha conclòs que “cap sentència canviarà les aspiracions polítiques de milions de catalans”.

Àlex Sastre, de JxGranollers lamentava la negativa constant de l’estat a qualsevol tipus de possibilitat de negociació. “Ens han enviat un missatge que diu que aquest projecte no té cap recorregut democràtic perquè es pugui materialitzar, que la independència de Catalunya no serà possible mai”. I lamentava que: “El meu vot no val el mateix. Els nostres representants polítics són deixats sense drets”. S’ha preguntat “quina legitimitat té Espanya per retreure res a aquesta gent que s’ha mobilitzat?”

Recordava que l’alcalde Mayoral ha expressat la voluntat de treballar perquè els presos puguin ser aviat lliures, però es preguntava “amb quin mecanisme?”.

El portaveu del PSC, Jordi Terrades, remarcava que Espanya és una de les vint democràcies plenes del món, segons informes de l’ONU i la Unió Europea. Admetia que la sentència “ha tingut un fort impacte emocional”, però que “l’estat de dret no funcionaria si a qui no agrada una sentència o estigués obligat a complir-la. Totes les sentències són recurribles, aquesta també”.

Ha afegit que “no es pot construir un país amb una metitat contra l’altra” que: “Seguirem en aquesta posició de diàleg, negociació i pacte respectant les lleis”. I ha remarcat que “en democràcia, les lleis es poden canviar”.

Maynou li ha respost posant en dubte que la justícia espanyola sigui justa i ha posat els exemples de les sentències de la Manada o els joves d’Alsasua i l’operació Garzón contra els independentistes. “Quan es tracta de reconèixer les realitats nacionals, la justícia espanyola no ha estat justa”. I es preguntava: “A partir d’ara, què farem més enllà de rebutjar la violència i demanar el diàleg?”

I Mònica Ribell ha contestat que “quan la sentència és profundament injusta, la desobediència civil és un deure”. Ha afegit que: “els que estimem Espanya l’hem de reconstruir”, ha recordat al PSC de Granollers que dels seus votants, uns 3.000 han votat Puigdemont o Junqueras en les europees i sobre l’acusació de voler construir un país amb una meitat contra l’altra, es preguntava. “Quan ens han comptat? Si no ens han deixat posar les urnes!”.

L’alcalde, Josep Mayoral, ha tancat el debat remarcant que: “per sobre de tot, sóc l’alcalde de Granollers” i que el grup del PSC “té un discurs propi, lluny dels manuals i les consignes, des del debat i la reflexió a partir del que ens uneix i del que pensem diferent”. “Hi ha coses que s’han dit que no comparteixo, però no és el moment de fer llistes de coses que ens separen”, ha afegit. I ha afirmat que cal actuar “amb serenitat i responsabilitat devant el gravíssim conflicte que viu el país”.

Mayoral ha reiterat que “recuperar la normalitat no és possible amb gent a la presó”, s’ha compromès a treballar “intensament” perquè, “quan abans millor, siguin a casa” i ha insistit en que “cal un gran acord entre catalans en allòs que ens uneix, després entre catalans i espanyols i després amb Europa per sortir de l’atzucat en què estem”. “Posem-nos d’acord una gran majoria en el que volem i a partir d’aquí la negociació amb Espanya serà més fàcil”.

En aquest sentit, ha dit que li agrada sentir que el president del Parlament, Roger Torrent “parla del 70 o el 80% de la ciutadania i que ha tingut converses amb diversos dirigents polítics com Raül Romeva, Oriol Junqueras, Chakir El Homrani, Santi Vila, Rafael Ribó o Carles Mundó, que van en aquest mateix sentit.

Els arguments de Mayoral no han convençut, però a la gran majoria de persones que seguien el ple a la mateixa sala o a la Porxada que, al final de la sessió, han desplegat unes pancartes amb les imatges dels presos i exiliats i han escridassat fortament els regidors i regidores del PSC quan han sortit de l’Ajuntament i han passat pel mig del passadís que deixaven al mig.

Jordi Terrades passa entre els manifestants a la Porxada al final del ple/Toni Torrillas

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 88 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't