La Fundació del Zoo de Barcelona beca una recerca sobre el ratpenat de peus grossos

El treball de camp de la recerca que impulsa el Museu de Ciències Naturals de Granollers es farà aquest estiu

El 9 Nou
23/03/2021
Granollers

La Fundació Barcelona Zoo ha becat una recerca que farà David López, ecòleg i investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers, sobre el ratpenat de peus grossos, una de les espècies de ratpenat aquàtics que es troben a Catalunya i que està molt lligat als ecosistemes dels rius mediterranis.

La beca d’uns 11.000 euros permetrà ampliar la recerca ja prevista per saber quina és la situació d’aquesta espècie a Catalunya amb anàlisis dels excrements. Amb aquestes analítiques a laboratori es completarà el treball de camp i es podrà conèixer millor la dieta i la genètica de l’espècie, que està molt amenaçada per l’alternació del bosc de ribera.

També per l’impacte de l’actuació humana sobre els llocs on acostuma a viure el ratpenat de peus grossos, que és cavernícola. “Necessita coves per refugiar-se”, comenta López, que destaca que és una espècie bioindicadora. Per tant, coneixent el seu estat, es pot tenir informació sobre l’estat de conservació de l’hàbitat on es troba, com ja va establir una recerca del Museu de Ciències Naturals sobre els ratpenats aquàtics. Aquest, però, no diferenciava entre el ratpenat d’aigua i el ratpenat de peus grossos.

La recerca analitzarà la presència de ratpenats de peus grossos a totes les conques hidrològiques catalanes amb almenys tres mostrejos diferents a cada conca en trams situats a diverses alçades del curs fluvial. El treball de camp es farà entre juny i agost, “que és el moment de màxima activitat” de l’espècie. Inclourà recomptes de la població amb mostrejos amb ultrasons, que es faran la primera nit, i captures, que es faran la segona nit. Durant el dia, també s’agafaran dades sobre l’entorn: qualitat de l’aigua, tipus de vegetació… per posar en relació la situació de les poblacions amb les de l’ecosistema. Els punts exactes on es farà el treball de camp encara estan per determinar.

“Volem conèixer més sobre la biologia del ratpenat de peus grossos perquè ara en sabem molt poc. I lligar la presència d’aquesta espècie a la qualitat de l’ecosistema. Conservant el seu hàbitat estàs conservant l’hàbitat de moltes altres espècies”, recorda López, que té 29 anys i és veí de Terrassa.

Per fer la recerca, es busca un estudiant de màster d’Ecologia o Biodiversitat com a investigador. S’espera tenir els resultats preliminars de l’estudi abans de final d’any i poder ampliar-lo l’estiu de 2022 amb una segona campanya en altres punts de rius catalans.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 361 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't