L’informe assenyala que la carn vermella és “probablement cancerígena” i que la carn processada “augmenta el risc de tenir càncer”. La consellera delegada de Casa Tió, Lali Molera, qualifica de “desproporcionada” aquesta conclusió i, en particular, la comparació que s’estableix amb els efectes del tabac. “S’hauria de consumir una quantitat diària impensable de carns per tenir el mateix efecte del tabac”, aclareix Molera.
Porcat, la patronal del porc a Catalunya, també parla de desproporció en la reacció. Ricard Parés, director de la patronal, indica que “hi ha un punt de titular espectacular en el que ha transcendit, però en realitat són dades que ja es tenien i que ells han interpretat”. Parés critica la comparació amb el tabac. “Aquest és un producte que no serveix per alimentar-se i amb una relació causa efecte més que demostrada”, assenyala el director de Porccat.
Sense la incidència que té en altres zones catalanes, la indústria de la carn té una presència notable a la comarca. La federació d’indústries de la carn té registrades una desena d’empreses de la comarca. La informació difosa afecta aquestes companyies i altres productors més petits. L’alarmisme suscitat es considera innecessari. “Nosaltres sempre hem defensat que cal fomentar una dieta equilibrada i que el consum sigui moderat”, recorda Molera. “Tampoc és el mateix la botifarra que fa un carnisser que els processos que es fan en determinats productes”, recorda la directiva de Casa Tió. L’empresa assenyala que, tot i que és precipitat arribar a conclusions, de moment no s’han pogut detectar grans repercussions en les vendes.
El sector agrari també s’ha sumat a les crítiques a la difusió de les conclusions de l’informe a cop de titular. L’organització Asaja, que presideix Rosa Pruna –de Llerona– reclama “prudència” a l’OMS “abans de crear alarmisme”. “Com a productors defensem la nostra producció de qualitat i de proximitat”, remarca Rosa Pruna. “La carn de vedella és molt apropiada per als joves pel ferro que aporta”, explica la dirigent agrària.