La Diputació, el Consell Comarcal i ajuntaments del Vallès Oriental analitzaran la gestió de la diversitat religiosa en els cementiris. Serà la primera comarca de Catalunya en què s’abordaran les necessitats que es generen en aquest àmbit i que es preveu que aniran en augment en els propers anys.
Representants de la Diputació van presentar un document en aquest sentit en el Consell d’Alcaldies que es va fer aquest dimecres al Casal Cívic de Can Palots de Canovelles.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, explicava que l’augment de les defuncions arran de la pandèmia han posat de relleu aquesta necessitat. “Una de les coses que ens ha deixat la pandèmia són les morts de persones d’altres confessions religioses i vam demanar a la Diputació un estudi sobre cementiris multiconfessionals. Cal fer un estudi de tota la població del Vallès Oriental.
Des de la Diputació ens han explicat una experiència de França que ara es pot estudiar aquí i veure quines són les necessitats. Faran un estudi i, a la vista dels resultats faran propostes de futur en un tema tan sensible com és el dels enterraments de les persones.”
L’estudi preveu fer una aproximació demogràfica i sociològica sobre la gestió de la diversitat religiosa en els cementiris i una diagnosi de les necessitats, la disponibilitat i les opcions alternatives. Es farà en tots els municipis de més de 10.000 habitants, però també hi podran participar els més petits que ho vulguin fer.
“Actualment, les persones d’altres territoris i altres religions solen repatriar els seus difunts, però amb la Covid, hi va haver un temps en què no es podia fer per qüestions sanitàries i moltes persones ens van demanar ajuda. A més, hi ha fills que ja són nascuts aquí a Catalunya i que, quan morin, es voldran enterrar aquí. Hem de tenir la sensibilitat per poder donar cobertura a totes les persones que es vulguin enterrar aquí i segons el ritu de la seva religió.”
Manca d’espai
Segons Cordero, el document que va presentar la Diputació indica que els cementiris no disposen de prou espai. “No estan preparats per poder enterrar a terra o amb altres ritus. També hem vist que, segons l’experiència de França, un enterrament a terra pot costar el triple i, a més, hi ha religions que no accepten la incineració. Llavors, cal fer un treball de la mà de les diferents comunitats. No podem anar per lliure. Cal arribar a acords i tenir en compte també el que diu la llei de policia mortuòria, que també s’ha de complir.”
Segons Cordero, els representants de la Diputació han apuntat que aquesta necessitat s’hauria de tenir en compte quan es desenvolupin els plans urbanístics en què caldria fer una reserva per a aquest tipus d’equipaments. I apuntava una possibilitat: “També pot ser una proposta per al conjunt del territori; que els municipis es posin d’acord i fer un cementiri comarcal amb les diferents religions.
Tot just avui ens hem emplaçat a agafar les dades de tots els municipis per posar-nos a treballar; explicar les nostres realitats i, a partir d’aquí, veure quines són les necessitats multiculturals que tenim a cada territori i quines són les maneres d’enterrar de cada religió. És un problema amb el qual ens trobarem a d’aquí a uns anys i ens estem avançant per estar preparats.”
{{ comment.text }}