El Zoo de Barcelona, seguint el seu nou model, ha culminat en els últims dies la reintroducció al seu medi natural d’exemplars de tres de les espècies autòctones sobre les que manté projectes de conservació: la tortuga de rierol, amb 27 exemplars, el tritó del Montseny, amb 58 larves, i la tortuga mediterrània, amb 51 exemplars, catalogades com a espècies en perill per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).
També durant aquests dies s’ha treballat en la reintroducció del Tritó del Montseny (‘calotriton arnoldi’), i des del Zoo s’han enviat 58 larves, d’un total de 500 exemplars, de la varietat occidental de l’espècie per a fer un nou alliberament al seu hàbitat natural.
Els mesos de maig i juny d’aquest mateix any, ja es van reintroduir 328 exemplars, i des de la posada en marxa del projecte, se n’han alliberat uns 1.500.
LIFE Tritó Montseny té com a objectius mantenir un reservori genètic als diferents centres de cria per garantir el futur de l’espècie i augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. Gràcies a aquest programa de reintroducció, la cria en llibertat de l’espècie s’ha multiplicat en els últims any.
Coordinat per la Diputació i amb suport europeu
El projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona, i compta amb la participació de Forestal Catalana, la Generalitat, la Diputació de Girona, el GRENP i del propi Zoo de Barcelona. En la última reunió tècnica del projecte, es va fer seguiment de les poblacions reintroduïdes, els centres van presentar els resultats de la cria dels tritons i es va analitzar la situació genètica de la població ex situ, com a punt de partida per a elaborar un Pla de Reintroducció annex al pla general de recuperació de l’espècie.
{{ comment.text }}