L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Electra Caldense impulsa una comunitat energètica oberta a Caldes

La iniciativa, que es desenvolupa a la zona de Can Forns, ja aplega una vintena d’usuaris

Electra Caldense, a través de la filial Elecsum, és la impulsora de la primera comunitat energètica d’autoconsum de règim obert a Catalunya. És una comunitat que no requereix inversió ni pagament d’accés per beneficiar-se dels avantatges que suposa consumir energia verda de proximitat, segons explica l’empresa. La comunitat, situada a la zona de Can Forns, a Caldes, funciona des de principi d’any.

Al contrari d’altres iniciatives d’autoconsum, que requereixen la col·locació de plaques solars a la coberta dels edificis –fet que en restringeix l’ús per a cases unifamiliars o indústries amb espai disponible i una irradiació solar adequada, i a titulars amb capacitat per invertir en plaques solars–. En el cas de la comunitat de Can Forns, es disposa d’una planta de producció fotovoltaica instal·lada i gestionada per Elecsum.

L’energia fotovoltaica aportada es descompta del consum mensual i, d’aquesta diferencia, apareix l’estalvi per als usuaris, que pot arribar a ser del 30%.

“A partir de la nostra experiència en la producció, distribució i comercialització d’energia, ens vam adonar que, a la trama urbana, és difícil fer projectes d’autoconsum individual rendibles. En canvi, la possibilitat d’utilitzar superfícies més grans amb instal·lacions compartides i donar accés a aquesta planta de producció a d’altres usuaris és una manera de fer arribar l’autoconsum a tothom”, explica Oriol Xalabarder, conseller delegat d’Electra Caldense.

La comunitat és oberta a particulars i empreses en un radi de 500 metres al voltant de la planta de producció. No hi ha costos addicionals, i cada membre pot consumir fins un kilowatt mensual, i la resta del consum es fa a través de la xarxa convencional.

Actualment, la comunitat energètica de Can Forns té una vintena de membres, principalment particulars i petits negocis i es preveu que es pugui arribar a la trentena. “Els comerços i les empreses de serveis són els clients que han mostrat més interès, perquè el seu patró de consum és principalment diürn i poden obtenir més estalvi en les hores amb més producció d’energia solar”, apunta Xalabarder.

Segons indica l’empresa, l’experiència ha despertat l’interès d’altres ajuntaments, comunitats de propietaris i associacions.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 342 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't