Els Agents Rurals han rescatat un exemplar de trencalòs, que estava ferit, al Montseny. L’animal ha estat agafat i traslladat a un centre de recuperació de fauna salvatge per poder-lo recuperar.
Segons han informat els Agents Rurals a Twitter, l’actuació s’ha fet d’acord amb els guardes del Parc Natural del Montseny. L’animal portava un aparell de radioseguiment per a la seva localització.
🦉 Hem trobat un trencalòs ferit al #Montseny i el traslladem a #centresdefauna per la seva recuperació.
👉Porta un aparell de radioseguiment.
👉L'acció s'ha fet conjuntament amb una guarda de @xarxadeparcs#fauna pic.twitter.com/XT8lWPDgDT— Agents Rurals (@agentsruralscat) July 22, 2019
L’exemplar va ser localitzat dijous passat a la vessant de la comarca d’Osona del massís del Montseny.
El trencalòs és una espècie carronyaire amb una alimentació molt especialitzada: menja les restes més dures dels cadàvers, els cartílags i, principalment, els ossos. El seu nom li ve precisament de la tècnica que utilitza per poder trencar els ossos més grans, llençant-los des de gran altura sobre les tarteres per trencar-los i poder-los, així, engolir.
A Catalunya l’espècie era present, cap a començaments del segle XX, als Pirineus i als Ports de Tortosa. De seguida va desaparèixer d’aquest últim indret i va començar una regressió en sentit est-oest als Pirineus. Als anys 80 la població era només d’unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.
A partir d’aquí s’inicia un procés de recuperació i s’arriba als 97 adults l’any 2017, distribuïts en 46 territoris segurs a les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i Osona. L’espècie es cria en captivitat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua.
{{ comment.text }}