El grup de joves magribins sense sostre que feia un mes que vivien en una nau del carrer Carles Buhigas, al polígon Can Castells de Canovelles, van deixar l’espai aquest divendres al matí.
El local era una sala de festes que no comptava amb llicència per a l’activitat d’allotjament ni d’altres, segons l’Ajuntament i, per tant, es va requerir a la llogatera que cessés aquesta acollida temporal i van pactar amb el grup un termini de 15 dies per poder reubicar les persones.
Tot i que el grup havia arribat a ser de més de 30 persones, divendres en quedaven 16 que van tornar a Barcelona, d’on procedien la majoria. Alguns van allotjar-se en un alberg i d’altres s’han instal·lat a la seu d’una entitat bancària buida, segons expliquen ells mateixos.
Al vespre, però, una part va decidir tornar a Canovelles per demanar una solució. Es van aplegar a la plaça de la Joventut fins que la Policia Local els va informar que no podien estar al carrer en l’horari del confinament nocturn –a partir de les 10 de la nit– i que els haurien de denunciar si no marxaven. Uns altres es van instal·lar a l’exterior de la mateixa nau. En total, són nou joves que han estat dormint en un parc i a l’exterior de la nau. Aquests dies han tingut l’ajuda d’El Amal, que els està oferint menjar, tal com ha explicat EL 9 NOU en l’edició d’aquest dilluns.
Treball conjunt de les administracions
En un comunicat conjunt, l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies asseguren que estan treballant plegats per afrontar aquesta situació.
Segons expliquen, s’ha començat a treballar amb el projecte Sostre360 que ofereix la conselleria. És un programa d’acompanyament per a joves vulnerables majors d’edat que estan en situació de carrer o sense llar. Se’ls ofereix suport social i habitacional per ajudar-los a “construir un projecte de vida autònom i autosuficient” atenent les seves necessitats “des d’una vessant social i educativa”.
“Les tres administracions continuem treballant per evitar situacions de risc d’exclusió social i abordar el fenomen des d’una vessant integral de les persones, buscant les fórmules més adequades tant per ells com per la societat que els acull”, recull el comunicat.
Segons expliquen les tres adminsitracions, des de fa deu dies ja s’havien començat a abordar les situacions de manera individual amb cada jove, en funció de les seva situació. Per exemple, si tenen NIE o no.
{{ comment.text }}