ERC proposa el canvi de nom de l’avinguda Burgos de Mollet per la vinculació amb el franquisme

Ara Mollet-ERC vol que l’avinguda Burgos de Mollet canviï de nom per la vinculació original d’aquest amb el règim franquista: Burgos va ser la seu de la junta de defensa nacional i la capital del primer govern del general Franco constituït l’any 1938, en plena Guerra Civil,

El 9 Nou
29/11/2015

“El nom de Burgos es basa únicament i simplement amb la lògica dels vencedors”, destaquen des d’aquest grup municipal. A més, “per aquí també va ser per on van entrar les tropes de Franco a Mollet el 27 de gener de 1939, l’endemà de la caiguda de Barcelona”, comenta Oriol López, portaveu dels republicans.

La inclusió de Burgos al nomenclàtor es va aprovar l’octubre de 1939 amb un seguit de canvis al carrerer de tot el municipi (vegeu document adjunt). A l’acta del ple del dia 13, consta l’encàrrec de les noves plaques dels carrers a partir del dictamen de la comissió de governació però no es detallen els noms. Amb la recuperació dels ajuntaments democràtics, aquest nom no es retira, com sí que va passar amb altres de personatges o dates directament vinculats al règim de Franco. L’únic canvi es fa l’any 1992 quan el ple del 16 de juny aprova el pas de carrer a avinguda Burgos per tot el tram de l’antiga carretera entre els Quatre Cantons i l’extrem sud del nucli urbà. Les noves plaques que es col·loquen afegeixen, sota del nom, “Ciutat de Castella” per desvincular-lo de les connotacions franquistes.

Per materialitzar el canvi, Ara Mollet-ERC ha presentat una moció, que es discutirà en el ple de dilluns que ve. Demanen la convocatòria de la comissió municipal del nomenclàtor per tirar endavant la modificació que, entenen, donaria compliment a la llei de memòria històrica aprovada pel Parlament. Els republicans no proposen cap nom alternatiu, tot i que recorden que fins a l’octubre de 1939 aquest tram de l’antiga carretera de Ribes –el situat més al sud del nucli urbà– estava dedicat a Fermín Galán, un militar demòcrata que va lluitar contra la dictadura de Primo de Rivera i que va ser afusellat el 4 de desembre de 1930. “Durant l’època, molts ajuntaments catalans van posar el nom de Fermín Galán a carrers, com passa a Barcelona amb l’actual passeig Lluís Companys.

UN NOM D’HOMENATGE AL RÈGIM FRANQUISTA

Per l’historiador Joan Garriga, especialista en l’estudi en la Guerra Civil i el franquisme a la comarca, “qualsevol nom posat per homenatjar la memòria del franquisme, sigui quin sigui, s’ha de treure”. Això té més sentit en poblacions on hi ha hagut represaliats pel franquisme. “És el mínim que es pot fer per la gent que ha mort a l’exili, ha anat a la presó o ha estat represaliada”, diu Garriga, que recorda que a Mollet n’hi ha exemples. Per Joan Garriga, l’origen del nom és clau: “És evident que quan es posa aquest nom es fa per recordar el govern nacional de Burgos”.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't