Va ser un dels aspectes que va posar de relleu la gerent del Consorci de Gallecs, Gemma Safont, en una de les ponències de la Conferència Transnacional Diet for a Green Planet, que es va fer fa uns dies al Centre Cultural de la Marineta.
La distribució de productes ecològics de Gallecs es fa, essencialment, a través de les empreses especialitzades Ecomenja i Ecoarrels. Hi ha quatre centres del Vallès Oriental, quatre del Maresme, quatre del Barcelonès, un d’Osona i un del Vallès Occidental. Del Vallès Oriental hi ha l’escola Camins, de les Franqueses; Lledoner, de Granollers; Mogent, de la Roca, i Can Besora, de Mollet. La directora d’aquest darrer centre, Mireia Oliva, explica que s’aplica des de fa cinc anys i que el preu del menú no va variar. “Vam optar pels productes de proximitat i ecològics com un element més del projecte educatiu. L’alimentació és important en l’educació dels infants”. Al menjador de Can Besora dinen cada dia una mitjana de 130 alumnes dels 450 que té el centre.
MÉS CULTIUS ECOLÒGICS
Des que es va decidir per l’impuls de l’agricultura ecològica, l’any 2005, Gallecs ha multiplicat la superfície i el nombre de pagesos que s’hi dediquen. L’any 2005 hi havia 11 productors que conreaven 63 hectàrees; l’any 2008 s’havia arribat a 13 pagesos i 118 hectàrees, mentre que actualment són 16 productors que sumen 210 hectàrees. Gema Safont també remarcava la diversitat de conreus. “Hem passat de conrear només ordi a 17 productes, com verdures diversos blats o llegums i hem creat llocs de treball en la producció de farina i d’elaboració de salses i confitures”, va dir Safont, que també destacava les visites recíproques que han fet pagesos a les escoles i escolars als horts.
{{ comment.text }}