Granollers impulsa horts urbans al solar on preveia pisos socials al Lledoner

Granollers ha decidit donar un ús provisional als solars públics i privats de la ciutat que han quedat buits arran de la crisi que ha frenat el sector immobiliari. El primer projecte són uns horts urbans al sector del Lledoner on s’havien de fer pisos socials.

El 9 Nou
22/10/2014

Granollers destinarà a horts urbans una parcel·la d’uns 3.000 metres quadrats al nou sector residencial del Lledoner on inicialment es preveia la construcció de 180 pisos socials de promoció pública. La parcel·la, propietat de la societat municipal Granollers Promocions, se situa al costat de l’escola Lledoner, el Centre Cívic i el parc del Lledoner, i està delimitada pels carrers Ripollès, Joan Coromina, Lledoner i Rafael Casanova.

L’Ajuntament va decidir aturar la promoció de pisos socials en aquest sector fa tres anys, arran de l’aturada del mercat immobiliari. Ara, ha convocat un concurs per adjudicar els terrenys al qual s’han presentat dues propostes que, amb tota seguretat, acabaran desenvolupant-hi els seus projectes i compartint l’espai disponible. Són l’associació La Magrana Vallesana i un grup de persones que compten amb el suport de l’entitat Nova Era –que impulsa el conreu d’horts urbans– i Càritas. Les condicions de la concessió encara s’han de concretar, però l’ocupació serà provisional fins que els terrenys es puguin destinar a l’ús previst en el pla general de la ciutat.

El projecte de La Magrana Vallesana l’impulsa la comissió d’horta d’aquesta entitat i preveu crear un hort-museu per fomentar els valors de la producció ecològica de proximitat. Serà un espai condicionat de tal manera que s’hi puguin fer tallers, cursos i visites guiades d’escoles i altres col·lectius i que, a més, permeti fer recerca pel que fa a sòls, tècniques de cultiu o varietats de llavors i planters més adequades per al sòl de Granollers. Els productes serien per a consum propi dels mateixos voluntaris que hi treballin. Per recuperar llavors tradicionals, l’associació compta amb la col·laboració de Llavors Orientals, un grup de pagesos que fa temps que recuperen llavors tradicionals de la comarca. També es buscarà la col·laboració del centre cívic del barri, l’escola pública El Lledoner, associacions de veïns i altres entitats de la zona.

El projecte inclou una zona conreable d’uns 700 metres quadrats dividida en dos sectors, un amb quatre bancals elevats i accessibles a persones grans, infants i persones amb mobilitat reduïda que serviran per fer pedagogia de l’agricultura ecològica i on se situarien les safates de planter. L’altra zona serà la part més productiva de l’hort-museu i es dividirà en quatre parcel·les per fer rotacions de cultius. Sempre hi haurà una parcel·la en guaret o amb un adob en verd. La part que sembla menys productiva de la parcel·la es dividirà en dues zones. En una s’hi posaran arbres fruiters, com nesprers, figueres i magraners, i en l’altra, oliveres. També es destinarà una petita part de la parcel·la a la instal·lació d’un cobert o una caseta per guardar les eines i un espai còmode per fer tallers i reunions.

El segon projecte d’horts urbans al Lledoner va sorgir de la iniciativa de dos veïns de Lliçà d’Amunt, Jordi Salas i Miquel Muñoz, que compten amb l’assessorament i el suport tècnic de l’associació Nova Era i la col·laboració de Càritas. L’objectiu és posar en marxa horts socials destinats a persones derivades de Serveis Socials i Càritas als quals se’ls oferirà la possibilitat de dedicar unes dues hores a la setmana a conrear l’hort i endur-se a casa una cistella setmanal amb els productes conreats. Els impulsors del projecte calculen que la iniciativa podria beneficiar al voltant d’unes 30 famílies. Per al funcionament dels horts calculen que caldrà dotar-se d’una estructura de cinc persones voluntàries els quals els mateixos impulsors formaran per exercir com a “cap de colla” un dia a la setmana i que dirigiran les persones que s’apuntin al projecte. També es preveu la necessitat d’una persona que destinarà més temps i que, per tant, hauria de tenir un sou que podria ser el salari mínim interprofessional.

El pla també preveu generar vincles amb l’entorn social immediat, per exemple, amb l’escola el Lledoner i amb el Centre Cívic. Les eines i altres materials necessaris per posar en marxa el projecte les aportarien els mateixos voluntaris. A més dels horts, el projecte, que té el suport de Nova Era, també preveu la possibilitat d’incorporar en una fase posterior, la cria de gallines.

Muñoz i Salas remarquen que els terrenys del Lledoner són idonis perquè se situen en un entorn urbà i no apartat de la ciutat. “Volem oferir una activitat que motivi les persones a través del treball i que promogui la solidaritat entre els participants”, explica Miquel Muñoz.

En el projecte d’horts urbans al Lledoner hi treballen diversos departaments de l’Ajuntament, com Obres i Projectes, Serveis Socials i Espais Verds, a més de Granollers Mercat. Per cobrir el cost necessari per a l’adaptació prèvia dels terrenys i la implantació d’infraestructures, com una tanca perimetral de seguretat o els sistemes de reg, l’Ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona. També s’està ultimant la redacció del conveni que s’haurà de firmar amb les entitats socials que han optat al projecte on es concretaran algunes condicions com el temps de la concessió o les normes que hauran de complir els gestors de les parcel·les.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 239 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't