Coincidint amb la commemoració dels bombardejos que va patir la ciutat a finals de gener de l’any 1939, l’Arxiu Municipal de Granollers ha posat a disposició de tothom el catàleg de la correspondència que va rebre aquell any l’Ajuntament. Es tracta de més d’un miler de cartes, descrites i ordenades per la data de recepció, algunes de les quals s’han digitalitzat i s’han penjat a l’Arxiu Digital.
La correspondència fa referència a les conseqüències dels bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra Civil, el del 31 de maig del 1938 i els dels dies 24, 25 i 26 de gener de 1939. També de com es va viure l’inici del franquisme a la ciutat.
Entre les cartes que es poden consultar n’hi ha algunes de persones que escriuen a l’Ajuntament per demanar si es tenen notícies de familiars desapareguts durant la guerra; informes tècnics sobre cases declarades en estat ruïnós a causa de del bombardeig i oficis dels ajuntaments de la comarca que responien a la quota sol·licitada per reedificar l’Hospital de Granollers.
Les cartes digitalitzades apareixen en blau al catàleg i es poden consultar al portal de l’Arxiu Digital a la pestanya “Documents d’Arxiu” marcant “Fons Ajuntament de Granollers (1438-2017)” i projecte “31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig”.
Voluntàries
El treball de classificació de tota la documentació s’ha fet amb la col·laboració de les voluntàries que participen en el taller de descripció de correspondència històrica, que es troben cada dimecres de 4 a 2/4 de 6 de la tarda a l’edifici de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de Granollers. Actualment hi assisteixen quatre persones aficionades a la història local que dediquen una hora i mitja a llegir cartes per sintetitzar-ne les dades essencials.
Aquest treball ha permès elaborar un catàleg que facilita la consulta de documents per posar-los a disposició pública. Tothom pot accedir a aquesta correspondència adreçant-se a l’Arxiu Municipal, al carrer Sant Josep, dins l’horari de consulta, de dilluns a divendres d’11 del matí a 2/4 de 3 de la tarda i els dimecres també de 4 a 2/4 de 7 de la tarda.
Una de les cartes del catàleg constitueix el Document del mes de febrer de l’arxiu i són les paraules de comiat d’un condemnat a mort a la seva família, la dona i dues filles, un cop acabada la Guerra Civil, el juliol de l’any 1939.
{{ comment.text }}