El Departament de Justícia ha posat en marxa un mòdul pioner al Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet, per a noies que compleixen mesures d’internament per haver comès un delicte quan eren menors d’edat. L’espai treballa amb una visió feminista de manera transversal en tots els tallers, activitats educatives i tutories personalitzades que fan.
L’objectiu és l’empoderament de les noies que, segons les dades de Justícia, en un de cada quatre casos han comès delictes empeses per la seva parella i fruit d’una relació de domini de l’home cap a la dona. També es vol donar eines a les noies que han passat per situacions de violència masclista que, fins ara, no eren capaces d’identificar.
Aquest divendres la consellera de Justícia, Ester Capella, i altres responsables de la conselleria han fet una visita al mòdul. Ha coincidit amb la setmana del Dia Internacional de les Dones i amb el treball que han estat fent les joves amb tallers específics sobre masclisme en el llenguatge col·loquial i en les lletres de les cançons.
Capella ha destacat que és un mòdul “dissenyat amb una visió feminista”. “L’empoderament de les dones està present a tot arreu i a totes les activitats i tutories individualitzades” amb l’objectiu que “puguin valer-se i decidir per elles mateixes”. Des del centre, se’ls vol donar eines perquè “puguin construir el seu futur en un pla d’igualtat real, sense cap submissió o dependència”.
De Can Llupià a Mollet
El centre educatiu Els Til·lers, de Mollet, acull les 16 noies que compleixen una mesura d’internament a Catalunya. La majoria hi van arribar procedents del centre educatiu de Can Llupià, situat a la ciutat de Barcelona. Justícia va optar per traslladar les noies a Mollet i reobrir un espai que portava més de set anys tancat.
El mòdul té capacitat per a 25 noies. Disposa de 16 dormitoris, dues zones amb lavabos i dutxes, un despatx per als educadors, dues sales de dia i un menjador. Justícia ha invertit 1,7 milions en la rehabilitació i dotació de serveis i personal en aquestes instal·lacions. Hi treballen 25 persones entre psicòlegs, educadors, treballadors socials i monitors.
A Catalunya, actualment la població de menors interns -alguns ja són majors d’edat perquè han fet els 18 anys durant el compliment de les mesures imposades- està formada per 292 persones. Les noies -16- només representen el 5% del total.
A Mollet, també hi ha la Unitat terapèutica de justícia juvenil amb 18 menors interns que pateixen patologies mentals i problemes de toxicologia. Nois i noies interns comparteixen algunes activitats educatives i esportives.
{{ comment.text }}